FANC over luchtvaartpersoneel: “Door kosmische stralingen is er later een hoger risico op ziektes als kanker”

Illustratiebeeld
. Illustratiebeeld
Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) informeert de luchtvaartsector over de gevaren van kosmische straling. Van de kosmische of ioniserende straling die vanuit de ruimte komt, bereikt maar een fractie ons aardoppervlak. Maar hoe hoger in de atmosfeer, hoe groter de blootstelling aan de straling en hoe hoger het risico voor het luchtvaartpersoneel. 

"De korte termijngevolgen van de kosmische straling zijn niet gekend", zegt de woordvoerster van het FANC, Ines Venneman. "Je kan het vergelijken met het ziekenhuispersoneel dat blootgesteld wordt aan röntgenstralen. Ze zullen niet noodzakelijk direct ziek worden, maar later in het leven lopen ze een hoger risico op ziektes als kanker.”

Het agentschap vraagt daarom aan de luchtvaartsector om jaarlijks de blootstelling van personeelsleden te berekenen en die gegevens door te geven aan het FANC en de arbeidsarts.

"Voor mensen die beroepsmatig worden blootgesteld aan ioniserende straling, ligt de limiet op 20 millisievert (mSv) - dat is de eenheid waarmee de hoeveelheid ioniserende straling wordt uitgedrukt - per jaar. Vanaf een blootstelling van 6 mSv per jaar wordt er al gezorgd voor specifiek medisch toezicht voor luchtvaartmedewerkers", zo meldt het FANC.

Veilige waardes 

Uit cijfers van 2017 blijkt dat de gemiddelde waarde bij personeelsleden lag op 1,15 mSv per jaar, en de hoogst geregistreerde waarde bedroeg 5,88 mSv per jaar. Daarmee bleven alle luchtvaartmedewerkers onder de drempel van 6 mSv per jaar voor extra toezicht.

Om overmatige blootstelling te voorkomen, vraagt het FANC aan vliegmaatschappijen om rekening te houden met de werkschema's van hun medewerkers. De vliegduur, -hoogte, -frequentie, en het vliegtraject zijn factoren die de mate van de blootstelling beïnvloeden.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Christelle Vandermaelen

    Heb er tien jaar in gewerkt wat nu met mij? Gaat mijn voormalige werkgever mijn medische kosten soms betalen?

  • Yves Steenssens

    Natuurlijke is 13 aan de grond, digitale meter gamma - ging tot 1.400 boven V.S. of 14 micro sievert, niet normaal -meet alleen gamma straling.

  • Yves Steenssens

    En zijn plaatsen van 14 micro sievert(1400 dig) in de bovenste luchtlagen(Fukus) - en wat meet men bij eigen troepen ?