Experts waarschuwen voor gevaar e-sigaret bij jongeren

AFP
Experts waarschuwen jongeren voor het gevaar van de e-sigaret, zeker als ze geen roker zijn. Jongeren denken dat het onschuldig is om te dampen met zo'n elektronische sigaret, zelfs al is het nicotinevrij, maar op termijn kan het mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. Hoeveel jongeren hiermee experimenteren is nog niet onderzocht, maar dat ze het doen staat vast.

Een VTM Nieuws-kijker die anoniem wil blijven contacteerde onze redactie nadat ze twee vapers en drie vloeistofflesjes in de boekentas van zijn zoon van 15 jaar vond. Wettelijk is zijn zoon een jaar te jong om te dampen, maar toch doet hij het.

Dampen lijkt haast een subcultuur met filmpjes op sociale media waarin jongeren tonen wat ze uit hun e-sigaret kunnen blazen. Het lijkt misschien wel indrukwekkend, maar als niet-roker blijft een jongere maar best af van de elektrische sigaret, wordt gewaarschuwd. 
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bea Ramakers

  Beter om er niet aan te beginnen, dat klopt, maar zonder nicotine is het geen gigantisch probleem en in elk geval al niet verslavend. Zelf gestopt met roken en overgestapt op dampen. Maar dat terzijde, want het gaat erom of het goed is dat jongeren beginnen te dampen. Ik zeg liever niet, maar... beter dat dan beginnen roken.

 • Björn Moons

  Ze zijn excuses aan het zoeken om de prijzen te laten opslagen en zo de staatskas te vullen...

 • Sonia Lockkamper

  luc mijn man dampt al bijna 24 maanden en voelt zich veel beter en jaa hij maakt ook grote damp wolken met een nic gehalte een fractie van wat hij rookte long inhoud verbeterd hoest niet meer meer energie kort om hij beter ik geruster en ja niet rokers kunnen er beter af blijven

 • Jean Van de Woestyne

  Benieuwd wie die experts betaalt.Studies worden altijd wat omgebogen naar de wens van degene die betaalt.

 • Marc Statham

  Luc Cuypers als je er geen verstand van hebt, zwijg dan. Er is een groot verschil tussen verbanden en dampen ,of is je waterkoker die staat te dampen soms ook schadelijk zeveraar.