Exclusief voor abonnees

Experts over wiegendood: “Doe altijd autopsie op overleden baby”

.
Getty Images/iStockphoto .
De medische wereld is het erover eens: wiegendood komt veel minder vaak voor dan we tot nu toe hebben aangenomen. “Al is dat geen reden om plots niet meer in te zetten op preventie”, zegt neonatoloog Gunnar Naulaers (UZ Leuven).

In 1993 stierven in Vlaanderen nog 118 zuigelingen aan wiegendood, zo blijkt uit cijfers van Kind & Gezin. Een jaar later waren er dat 104, twee jaar later ‘maar’ 68 meer. In de jaren die volgden daalde dat cijfer nog sneller, tot 14 baby’s in 2016. “Maar mocht je die 14 baby’s uitgebreid gaan onderzoeken, dan zou je amper 2 of 3 kindjes vinden waarbij er echt sprake is van wiegendood. Dat wil dus zeggen: waarbij echt geen duidelijke doodsoorzaak te vinden is”, zegt professor Gunnar Naulaers, diensthoofd neonatologie aan het UZ Leuven. Hij schaart zich zo achter de woorden van wetsdokter Werner Jacobs die naar aanleiding van zijn boek ‘De doden praten’ in deze krant vertelde dat wiegendood amper of niet bestaat. “Het bestaat alleen maar omdat men niet grondig wil of durft te zoeken naar de oorzaak van het overlijden.”

Vermijdbare ongevallen

Je hebt 27% van dit artikel gelezen
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Line Vermeersch

  Vroedvrouwen dwingen je het kind bij je te nemen in bed, voor borstvoeding te geven! Nooit waarschuwen ze nieuwe moeders, dat je het kindje zo kan verstikken!

 • Marijke Claes

  Idd. Gemakkelijk,gezegd dat de fout bij de ouders ligt. Maak,het zelf maar mee!

 • raf peeters

  Men zou inderdaad een autopsie moeten uitvoeren ,naar aanleiding van een programma "Scobel" op Duitsland zijn er kinderen die sterven na duchtig dooreen geschud te zijn die dan snel als wiegendood geklasseerd werden.Zoals bij veel zaken staan die jaren verder en iedere kinds dood wordt daar onderzocht.

 • sarah verbeeck

  Ben voorstander van autopsie, maar beweren dat wiegendood eigenlijk niet bestaat is wel een zwaar woord. Zeker voor ouders die hun kind verloren hebben aan wiegendood en waarvan dit uit autopsie is gebleken. Ons zoontje is zelf 8 j geleden overleden aan wiegendood het ergste wat je als ouder meemaakt als je in de ochtend wakker wordt en je kind geeft geen kik. Ook de behandeling van politie en dokters kan neutraler. Eerst wordt alles verzegeld en onderzocht. Alsof de shock niet groot genoeg is!