Expert waarschuwt: “Coronavirus kan 60 procent van wereldbevolking treffen”

De toonaangevende epidemioloog Gabriel Leung uit Hongkong denkt dat het virus twee derde van de wereldbevolking kan bereiken.
AP De toonaangevende epidemioloog Gabriel Leung uit Hongkong denkt dat het virus twee derde van de wereldbevolking kan bereiken.
“Het coronavirus kan 60 procent van de wereldbevolking treffen.” Dat heeft de bekende epidemioloog Gabriel Leung uit Hongkong gezegd tegen The Guardian. Volgens de toonaangevende expert moeten andere landen overwegen om gelijkaardige inperkende maatregelen te nemen, zoals in China. Anders kan het dodental enorm oplopen. Viroloog Marc Van Ranst van de KU Leuven nuanceert. “We moeten niet panikeren”, zegt hij. “Maar tegelijk wel voorbereid zijn op iets erger.”

Leung deed zijn uitspraak nadat de directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zondag ook al waarschuwde. “Er zijn verontrustende gevallen van verspreiding door mensen zonder reisgeschiedenis in China. We zien misschien alleen het topje van de ijsberg”, tweette Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Professor Gabriel Leung stelt nu dat het belangrijkste is om te achterhalen wat de vorm en de grootte van die ijsberg is. “Zestig procent van de wereldbevolking is een ontzettend groot aantal”, aldus Leung tegen The Guardian. Zelfs als slechts één procent van de mensen die besmet raken sterft, kan het dodental enorm oplopen.

Kan dat echt?

Kan het coronavirus echt twee derde van de wereldbevolking treffen? “In de eerste plaats is het belangrijk om niet te panikeren”, zegt viroloog Marc Van Ranst van de KU Leuven. “Op dit moment is elke hypothese plausibel. Dus waarom zou het virus ‘maar’ 60 procent treffen en geen 100? Ik ga niet mee in zo’n horrorverhalen. Die uitspraken kunnen ook veel schade veroorzaken.”

500.000 doden

Kijken naar het aantal doden, is verhelderend. “We zitten nu wereldwijd aan 1.018 doden door het coronavirus. In een normaal jaar sterven wereldwijd tussen 250.000 en 500.000 mensen door griep. Bovendien: elke dag dat het warmer weer dichterbij komt, is een dag gewonnen. Coronavirussen komen niet voor bij warm weer.” Tegelijkertijd mogen we volgens Van Ranst het gevaar niet onderschatten. “We moeten ons wel voorbereiden op iets wat mogelijk erger kan zijn.”

Draconische maatregelen

Volgens Gabriel Leung is het een prioriteit om na te gaan of de drastische maatregelen die China heeft genomen, geholpen hebben. Als dat het geval is, moeten volgens hem ook andere landen overwegen om die over te nemen. China legde het leven in miljoenensteden volledig stil om verspreiding te voorkomen.

Maar ook daar staat Van Ranst sceptisch tegenover. “Het leven in een grote stad lamleggen, heeft ook kosten. Dat kan mogelijk nog veel meer schade veroorzaken.” (lees verder onder de foto)

Lees ook: Nieuwe kaart toont hoe snel coronavirus zich komende maanden zou kunnen verspreiden

Een zieke patiënt wordt in China getest op besmetting met het nieuwe coronavirus.
AFP Een zieke patiënt wordt in China getest op besmetting met het nieuwe coronavirus.

Zowel professor Leung als Marc Van Ranst achten het mogelijk dat de ‘dodelijkheid’ van het nieuwe coronavirus daalt. “Virussen evolueren”, legt Van Ranst uit. “Als iemand doodgaat, is dat voor het virus zelf eigenlijk niet goed, want dan verdwijnt het ook. Naarmate een virus evolueert, wordt het doorgaans meer onverdraaglijk, maar tegelijk minder dodelijk.”

Superverspreider

Dat het virus al behoorlijk overdraagbaar is, bleek gisteren nog. Een Brit die eerst op zakenreis was in Singapore en later op skivakantie in Frankrijk, gaf als ‘superverspreider’ het virus aan meer dan tien anderen door. Het Verenigd Koninkrijk riep de virusuitbraak uit tot een “ernstige en imminente dreiging voor de gezondheid”.

Ambtenaren gedegradeerd

In China zijn intussen meer dan 42.000 gevallen bekend die besmet zijn. Nu het dodental is opgelopen tot meer dan duizend personen, heeft Peking enkele verantwoordelijken de laan uitgestuurd. Zhang Jin, partijsecretaris van de gezondheidscommissie van de zwaar getroffen provincie Hubei, en plaatselijk directrice Liu Yingzi zijn aan de deur gezet. Ze worden vervangen door Wang Hesheng, het plaatsvervangend hoofd van de Nationale Gezondheidscommissie, zo melden staatsmedia.

Verontwaardiging

In China kwam de laatste tijd steeds meer kritiek op de langzame reactie van de autoriteiten na de uitbraak van het virus. Vooral de dood van Li Wenliang, de arts die als een van de eersten waarschuwde voor een op handen zijnde epidemie, maar door de autoriteiten het zwijgen werd opgelegd, veroorzaakte bijzonder veel verontwaardiging. De beslissing om de twee verantwoordelijken van de provinciale commissie te ontslaan, is vermoedelijk een poging om de publieke opinie wat te kalmeren.

Bekijk ook: Brit lijkt ‘superverspreider’ coronavirus
89 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • eric maier

  Gino Denil, mortaliteit is geen 2% maar 4 a 4.2%. Tel even uit op een wereldbevolking. 60% van de wereldbevolking kunnen besmet worden... ik denk dat dit een zeer voorzichtige inschatting is de het daadwerkelijke cijfer rond de 94% ligt. mensen die echt afgezonderd leven blijven het langste vrij. De rest is eraan voor de moeite.

 • GUNTER ORTMANN

  Nog meer (intercontinentale) vliegreisjes maken, schaadt niet alleen het milieu maar ook de gezondheid...

 • Marc Gabriels

  Misschien met deze verkondiging het moment voor alle onverzadigbare multinationals en beleidsleiders om alles nog eens ferm duurder te maken en de sukkelaars nog eens uit te buiten

 • Denis Stock

  Zeker geen zorgen maken, niet gevaarlijker dan het SARS.

 • Bart Vrancken

  Crisis 2020 in de maak. Geen godsdienstoorlog, geen militair conflict, niet 'enkel' het vluchtelingenprobleem of een dreigende hongersnood maar vooral de strijd aanbinden met een onzichtbare vijand die waarschijnlijk reeds meer nabij is dan verwacht. Medische pandoering en ook economisch een hele slag. Het moest er van komen...