Expert luchtkwaliteit: “Onbegrijpelijk dat tennissers in Melbourne de baan op moeten”

REUTERS
Inwoners van Melbourne krijgen het advies binnen te blijven vanwege de vervuilde lucht, maar de tennissers op de Australian Open in diezelfde stad moeten hun matchen wel spelen in de openlucht. “Onbegrijpelijk”, vindt Joeri Thijs, expert luchtkwaliteit bij Greenpeace. 

“Wanneer er luchtvervuilingspieken zijn bij ons, is een van de eerste adviezen om geen zware inspanningen te leveren. De roetdeeltjes in de lucht zijn sowieso al ongezond, zeker in combinatie met uren topsport. Als de luchtkwaliteit slecht is in Vlaanderen, zien we ook meer opnames op de spoeddiensten. Spelers met ademhalingsproblemen of inspanningsastma zullen sneller hinder ondervinden, net als jonge kinderen of ouderen.” 

Melbourne ligt momenteel verscholen onder een dicht rookgordijn en volgens Brett Sutton, topadviseur op het departement Volksgezondheid van de staat Victoria, werd in de stad zelfs even ‘de slechtste luchtkwaliteit ter wereld’ gemeten. “Dat de lucht in Melbourne ongezond is, staat buiten kijf, maar op dit moment zijn er in India slechtere plekken”, zegt luchtkwaliteitsexpert Frans Fierens. Om het verloop van de luchtvervuiling op een plaats in de gaten te houden, is de Air Quality Index ingevoerd. Die meldde voor Melbourne gisteren een maximale waarde van 441 AQI, of 411 micogram per kubieke meter (411 µg/m³). De Europese grenswaarde - het daggemiddelde - ligt op 25 micogram per kubieke meter (25 µg/m³). Naargelang de wind en de temperatuur, kan de luchtkwaliteit slechter worden.

“Om zich te beschermen tegen de zware roetdeeltjes zouden mondmaskers misschien helpen", zegt Thijs nog, “maar sporten met zoiets aan lijkt me niet gemakkelijk. Het zou wel een statement zijn natuurlijk als een tennisser volgende week toch met zo'n maskertje de court opstapt.” In deelstaat New South Wales zijn er intussen al meer dan een miljoen uitgedeeld. 

LEES OOK. Sportfysioloog Hespel vindt topsport in Australië onverantwoord: “Tennissers zouden beter staken”
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Hans Benoit

    Voor geld danst den beer...

  • WILMA ULRIX

    Helemaal niet onbegrijpelijk. De toernooiorganisatie is helemaal niet geinteresseerd in de gezondheid van bezoekers en spelers; ze willen gewoon zoveel mogelijk geld verdienen. Piet Philipse

  • Elle Devee

    Die tennissers zijn niet verplicht om te spelen hè. Ze kunnen gewoon om gezondheidsredenen verstek geven en Australië verlaten.