Expert al 6 keer door slang gebeten: “Alsof een hamer mijn hand verpletterde”

Een giftige groene mamba die in West-Afrika voorkomt.
afp Een giftige groene mamba die in West-Afrika voorkomt.
David Williams werkt als expert slangenbeten bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Hij voert onderzoek naar slangengif om nieuwe behandelingen te ontwikkelen. Zelf is hij al zesmaal door een slang gebeten. “De eerste keer voelde alsof een hamer mijn hand verpletterde”, zegt hij aan de BBC.

“Ik was behoorlijk bang omdat ik niet wist wat er zou gebeuren”, aldus dr. David Williams over zijn ‘eerste keer’. “Mijn laatste slangenbeet had dan weer dodelijk kunnen zijn, maar omdat we een medische noodkit bij ons hadden, konden we er iets aan doen.” Volgens Williams hebben de meeste slachtoffers van slangenbeten helaas “niet die levensreddende luxe”.

Voor het WHO zijn slangenbeten “misschien wel ‘s werelds grootste verborgen gezondheidsprobleem”. Elke vier minuten sterft er iemand aan een beet van een slang, terwijl honderdduizenden anderen achterblijven met ernstige misvormingen en amputaties. Vooral straatarme inwoners uit de meest verpauperde gebieden in Afrika, Azië en Latijns-Amerika zijn erg kwetsbaar. Heel wat boeren riskeren dagelijks hun leven door gewoon hun akkers te gaan bewerken waar dodelijke slangen op de loer liggen. Vaak zijn ook kinderen het slachtoffer.

Dr. David Williams
Twitter Dr. David Williams

Samen met de Britse liefdadigheidsorganisatie Wellcome Trust wil het WHO dit probleem grondig aanpakken. Wellcome Trust pompt meer dan 91 miljoen euro in nieuwe behandelingen en een betere beschikbaarheid van effectief antigif. Het is noodzakelijk dat het juiste antigif toegediend wordt tegen allerlei verschillende soorten slangengif. In Afrika, bijvoorbeeld, zou tot 90 procent van het beschikbare antigif niet effectief zijn. 

Het WHO, van zijn kant, bereidt een plan voor om het aantal doden en gewonden door slangenbeten te halveren tegen 2030 en zal dat later deze maand in Genève voorstellen. 

David Williams van het WHO wil dringend iets doen aan het gevaar van slangenbeten voor de armsten op aarde. “Velen van hen leven al in armoede en door de gevolgen van een slangenbeet zakken ze nog verder weg in de schulden en de wanhoop, zelfs als ze het overleven”, zegt Williams. En om te overleven is het juiste antigif nodig. 

Een giftige neushoornpofadder uit de buurt van de Congorivier.
Een giftige neushoornpofadder uit de buurt van de Congorivier.

Het aanmaken van antigif gebeurt al meer dan honderd jaar met paarden. Die krijgen heel lage doses slangengif ingespoten over lange periodes, zodat ze niet afzien. Daarna wordt hun bloed getrokken om er de antilichamen uit te zuiveren. Het rechtstreeks inbrengen van antilichamen bij een vergiftigde patiënt is niet zonder risico en moet daarom in een ziekenhuis gebeuren. Slachtoffers uit de arme gebieden doen er soms uren en zelfs dagen over om in het hospitaal te geraken. Die tijd hebben ze vaak niet om hun ledematen of hun leven te sparen.

“Er zullen altijd wel mensen gebeten worden door giftige slangen, maar er is geen reden dat er zovelen ook aan moeten sterven”, vat professor Mike Turner van het Wellcome Trust het samen. Op dit moment wordt naar schatting maar een derde antigif geproduceerd van de totale hoeveelheid die er in de wereld nodig is.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Toran Korshnah

  Geen liefhebber van slangen, maar het zijn wel degelijk nuttige dieren.

 • Manou Stevens

  Jacques Mertens: gaat die vergelijking ook op voor mensen? Die slangen doen enkel en alleen wat hun instinct hen vraagt. En voor je vanalles begint uit te roeien: kijk eerst eens naar het nut van slangen... “Wat ons niet aanstaat, roeien we uit”. Droevig, echt droevig... Maar je geeft (/bent) een duidelijk voorbeeld van waarom de natuur er zo slecht aan toe is.

 • fritz ferdinand

  Ik vind het maar rare beesten.

 • Jacques Mertens

  Je zou die beesten ook kunnen uitroeien, dan heeft niemand er last van.

 • Ludo Wouters

  Hij is misschien een expert in de onderzoeken, maar het melken van de slangen kan hij toch maar beter overlaten aan de echte experten.