Europese studie: zeer weinig kinderen sterven aan coronavirus, maar jongens lopen dubbel zoveel kans om op intensieve zorg te belanden

Kinderen met mondkapjes op.
Getty Images Kinderen met mondkapjes op.
Covid-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2, is over het algemeen mild voor kinderen. Minder dan één procent van kinderen met Covid-19 sterven eraan, blijkt uit een Europese studie die gepubliceerd is in The Lancet Child & Adolescent Health. Bij de groep kinderen die wél in het ziekenhuis belandt, gaat het vooral om jongens: zij blijken een dubbel zo hoog risico te hebben op een opname op intensieve zorg. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Britse, Oostenrijkse en Spaanse experten bestudeerden 582 patiënten onder de 18 jaar. Van die patiënten stierven slechts vier kinderen, en zij waren ouder dan tien jaar. Twee van hen hadden voor hun besmetting met het coronavirus al andere medische problemen. Daarmee behoorden zij tot een van de risicogroepen onder kinderen. Andere risicogroepen zijn pasgeborenen (jonger dan één maand) én jongens. Kinderen van het mannelijk geslacht belanden dubbel zo vaak op de afdeling intensieve zorg. 

Eerder bleek al uit onderzoek dat meer mannen dan vrouwen (voornamelijk van hoge leeftijd) worden opgenomen in het ziekenhuis. Nu lijkt het geslacht ook een rol te spelen bij kinderen. 

Met de grote meerderheid van de kinderen liep het overigens wel goed af. Zo’n 87 procent van de kinderen die positief testten op Covid-19 had geen extra zuurstof of beademing nodig. Slechts 4 procent van de kinderen in de studie moest aan een beademingstoestel gelegd worden. Vier van de 582 kinderen (0,69 procent) zijn uiteindelijk aan de gevolgen van het virus overleden. In België is er voorlopig één kind (van 12 jaar) gestorven aan corona.