Eenzaamheid is gevaarlijker dan overgewicht of roken

Themabeeld
iStock Themabeeld
Personen met een kleine of slechte sociale kring hebben 50 procent meer kans om jong te sterven. Dat blijkt uit een studie aan de mormoonse Bringham Young University in de Amerikaanse staat Utah. Eenzaamheid is daarmee gevaarlijker dan roken of obesitas.

Voor het onderzoek nam een panel professoren 218 reeds bestaande onderzoeken over de effecten van eenzaamheid onder de loep. Aan het roer van dit project staat de psychologe Julianne Holt-Lunstad: “Verbonden zijn met anderen wordt universeel aanvaard als een fundamentele menselijke nood. Zowel voor ons welzijn als voor ons overleven.”

Wie zich eenzaam voelt zal hier na verloopt van tijd zowel mentale als fysieke klachten van ondervinden. Kleine kwaaltjes als een verkoudheid of griep geven bijvoorbeeld veel meer last en slepen langer aan.

Het cijfermateriaal over vroegtijdige overlijdens grijpt echter het meest naar de keel. Wie eenzaam is, heeft 50 procent meer kans om vroegtijdig te overlijden. Ter vergelijking: obesitas en roken zouden die kans met ‘slechts’ 30 procent doen stijgen.

Vooral bij ouderen heerst er veel eenzaamheid. In Groot Brittannië verklaren 3 op de 4 ouderen eenzaam te zijn. De meerderheid van hen praat hier met niemand over. 70 procent van hen zegt dat hun dichte vrienden en familie verbaasd zouden zijn, mochten ze horen over dat gevoel van eenzaamheid.
16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Leo Duym

  Mijn vrouw en ik hebben geen sociale kring, evenmin kinderen. Als enig kind heeft zij enkel haar 90-jarige moeder, en mij rest me een kinderloze, oudere zus. Wij zijn gelukkig gevrijwaard van onaangekondigd ‘vrienden’bezoek, krijsende kinderen en uitnodigingen voor allerlei vrienden- en familiefeestjes. Als we zouden moeten leven in de tegenovergestelde situatie, dan lagen we al lang op het kerkhof. Alleen zijn, of hoogstens met z’n tweetjes, houdt geen eenzaamheid in voor ons, integendeel.

 • Rania Desaegher

  Eenzaamheid is relatief. Je kan ook eenzaam zijn met twee.

 • Casami Ab

  Eenzaamheid komt niet alleen bij ouderen voor

 • Philomena Vanderweyen

  Denk dat eenzaamheid veel afhangt van hoe je sociaal bent ingesteld,we zijn veel mobieler dan vroeger en er zijn ook veel meer hobbyclubs dan vroeger.Heb ooit een relatie gehad waar ik me het meest eenzaam in heb gevoeld tot hiertoe,ik was toen amper 28 jaar jong dus .............

 • Hendrik De Weerdt

  Dat is dan toch niet voor iedereen. Ik ben alleen en voel mij toch niet allen. Maar vele slechte herinneringen van mijn dierbare in het verleden kan daar mogelijk wel de oorzaak van zijn.