Een op de veertien zwangere vrouwen neemt medicatie die gevaarlijk kan zijn voor haar baby

"Vrouwen zijn zich er te weinig van bewust dat medicatie, net als alcohol en nicotine, niet genomen mag worden tijdens de zwangerschap”, klinkt het.
thinkstock "Vrouwen zijn zich er te weinig van bewust dat medicatie, net als alcohol en nicotine, niet genomen mag worden tijdens de zwangerschap”, klinkt het.
Bijna zeven procent van de zwangere vrouwen neemt medicatie die gevaarlijk kan zijn voor de ontwikkeling en de gezondheid van de baby. Dat meldt De Standaard vandaag.

De krant baseert zich op een onderzoek van de Onafhankelijke Ziekenfondsen (OZ) naar het geneesmiddelengebruik bij zwangere vrouwen. De OZ gingen na welke medicijnen werden terugbetaald bij 68.500 bevallingen van 63.736 vrouwen tussen 2014 en 2016.

"Vrouwen zijn zich er te weinig van bewust dat medicatie, net als alcohol en nicotine, niet genomen mag worden tijdens de zwangerschap. We moeten zwangere vrouwen op het hart drukken dat ze beter geen medicijnen nemen. Als ze dat wel doen, moet het om een weloverwogen keuze gaan in samenspraak met de arts", zegt gynaecoloog Johan Van Wiemeersch in de krant.

Ontstekingsremmers

Uit het onderzoek, het eerste in zijn soort, blijkt ook dat 4,7 procent van de zwangere vrouwen in derde fase van de zwangerschap niet-steroïdale ontstekingsremmers als ibuprofen namen. "Als die genomen worden tijdens de zwangerschap, kan dat leiden tot mogelijke hartafwijkingen bij het kind.”
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gaston FOUBERT

  Er zijn natuurlijke middelen tegen maagzuur. Ook weten wat je eet kan maagzuur voorkomen, daar heb je echt geen medicatie voornodig; zoek maar even op internet. En slaap op je linkerzij om reflux te voorkomen.

 • Sandy Bekaert

  En trouwens: “medicatie mag niet genomen worden tijdens de zwangerschap, we moeten vrouwen op het hart drukken geen medicatie te nemen”. Nogal ongenuanceerd... Verschillende soorten medicatie zoals Dafalgan en de meeste maagzuurremmers zijn compleet onschadelijk voor een ongeboren kind. Ik zie niet in waarom ik wekenlang elke nacht zou moeten creperen van het zuur terwijl gaviscon onschadelijk is.

 • Sandy Bekaert

  Wat een flutonderzoek. Hun onderzoeksbron zijn de cijfers van terugbetalingen van medicatie die vrouwen tijdens hun zwangerschap hebben gekocht. Ik heb tijdens mijn zwangerschap ook vaak medicatie gekocht die zeer schadelijk is voor mijn kind, maar ik heb dat daarvoor nog niet zelf geslikt hé. Als mijn vriend ziek is ga ik voor hem naar de apotheker. Maar ik zou dan wel in die 7% van het onderzoek zitten.

 • Michael Van Acker

  en wat met sigaretten?