Doorbraak: ‘Spons’ in bloedbaan remt nevenwerkingen van chemotherapie

Een chemokuur gaat vaak gepaard met haarverlies, misselijkheid, vermoeidheid en gevaar op infecties. Die vervelende neveneffecten worden door de nieuwe techniek afgeremd.
Matthias Wille Een chemokuur gaat vaak gepaard met haarverlies, misselijkheid, vermoeidheid en gevaar op infecties. Die vervelende neveneffecten worden door de nieuwe techniek afgeremd.
Haarverlies, misselijkheid en braken, vermoeidheid, verhoogde kans op infecties en verminderde eetlust: chemotherapie kan heel wat onaangename nevenwerkingen hebben. Die zouden in de toekomst fel kunnen verminderd worden door een sponsachtig apparaat dat de overtollige kankermedicijnen uit de bloedsomloop haalt voordat die de rest van het lichaam vergiftigen. Amerikaanse onderzoekers hebben het apparaat succesvol getest op varkens, binnenkort willen ze het ook op mensen testen. “Dit is een grote stap voorwaarts met veel toepassingsmogelijkheden”, meent de Vlaamse expert Peter Vandenabeele.

Je hebt 17% van dit artikel gelezen
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.