Door nagelbijten kreeg Ricky (57) bloedvergiftiging: “Ik ben blij dat ik nog leef”

Ricky had geluk en overleefde het, maar lag wel maandenlang in het ziekenhuis.
Media Scotland/Getty Ricky had geluk en overleefde het, maar lag wel maandenlang in het ziekenhuis.
Nagelbijten. Het is een slechte gewoonte waaraan veel mensen zich bezondigen. Voor Ricky (57) liep het bijna fataal af. Nadat hij een klein stukje te veel afbeet, ontstak het wondje. Hij belandde in het ziekenhuis en moest vechten voor zijn leven. “Ik ben blij dat ik nog leef”, vertelt hij nu.

“Het was maar een klein wondje”, zegt Ricky Kennedy uit Dumbarton, in Schotland. “Dat dit me bijna het leven kostte, is angstaanjagend. Ik had eerder al honderden keren zo'n wondje.” In januari van dit jaar beet hij zijn nagel een klein stukje te ver af. Daardoor ontstond een wondje op zijn duim. Er kwam een blaar op. Ricky ging er mee naar de dokter en kreeg antibiotica. 

Toch verspreidde de infectie zich verder via zijn bloed. Dat werd zelfs zichtbaar op zijn arm en borststreek. Het ging zo ver dat Ricky nog moeilijk kon ademhalen en koorts kreeg. “Ik dacht dat ik een hartaanval kreeg en zou sterven”, zegt hij. Zijn vrouw Ghislaine (65) belde een ziekenwagen en Ricky werd met spoed naar een ziekenhuis in Glasgow gebracht. Daar kreeg hij te horen dat het om bloedvergiftiging ging. En dat hij 50% kans had om het te overleven.

Bacteriën

En dat door op zijn nagels te bijten? “Dat kan inderdaad”, bevestigt dokter Alexander Wilmer van de afdeling Interne Geneeskunde van UZ Leuven. Een bloedvergiftiging is het gevolg van een ernstige bacteriële infectie, waarbij de bacteriën in de bloedbaan terechtkomen. En onder je vingernagels, krioelt het van de bacteriën. “Maar er zitten ook heel veel bloedvaten”, zegt Wilmer. “Als daar een ontsteking ontstaat, is de kans groter dat de bacteriën in de bloedbaan komen.” 

“Bij bloedvergiftiging spreken we over een soort vleesetende bacterie, die ook tot amputaties kan leiden. Wanneer meerdere organen beginnen te falen, is er 20 à 25 procent kans op overlijden. Oudere mensen zijn er meer vatbaar voor: hoe ouder je wordt, des te minder sterk is het immuunsysteem.” In principe kan een bloedvergiftiging ontstaan na elke wonde. “Een letsel afspoelen en ontsmetten, vermindert het risico wel”, aldus Wilmer.

Symptomen

“De eerste symptomen van een bloedvergiftiging zijn roodheid en zwelling op de plaats van de ontsteking, en koorts”, vervolgt de dokter. Hoe snel de infectie zich verspreidt, kan verschillen. “Soms op enkele uren tijd, soms duurt het enkele dagen. Bij hoge koorts, vanaf 38 à 39 graden, moet je sowieso altijd naar de dokter of het ziekenhuis.”

Ricky had geluk en overleefde het. Weliswaar nadat hij enkele maanden in het ziekenhuis moest blijven. Hij houdt er ook astma en artritis aan over. En binnenkort volgt een operatie aan zijn sleutelbeen, dat beschadigd raakte. Of hij gestopt is met nagelbijten, is niet duidelijk.

Ghislaine (65) belde een ziekenwagen voor haar echtgenoot. In het ziekenhuis bleek dat hij een bloedvergiftiging had.
Media Scotland Ghislaine (65) belde een ziekenwagen voor haar echtgenoot. In het ziekenhuis bleek dat hij een bloedvergiftiging had.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Benny Vdput

  Misch had die een hond of kat die hij aaide en soms lekje bijkomen .en die brengen nog steed vele ziektes mee via hun bek

 • piet devlieger

  Eric Beirens, ik beet mijn nagels af tot ik 65 was en dan stopte ik - mijn nagels zien er nu prima uit. Het keerpunt kwam toen ik ging onderhandelen voor een nieuwe auto en ik zag dat de uiterst verzorgde en knappe verkoopster net zo'n afgekloofde nagels als ik had - en ik was daar totaal totaal van gedegouteerd. Sindsdien heb ik niet meer aan mijn nagels zitten bijten.

 • Eric Beirens

  Ik bijt al 62 jaar lang mijn nagels af -soms tot bloedens toe- en heb nog nooit iets voorgehad. De Wet van Murphy slaat dus bij de ene harder toe dan bij de andere....

 • Thierry Vansweevelt

  Hij kan niet meer nagelbijten hoor. Zijn armen werden geamputeerd.