Doktersbezoek kost vanaf volgend jaar drie procent meer

Thinkstock
De honoraria voor een raadpleging van de huisarts, een huisbezoek of het globaal medisch dossier (gmd) stijgen vanaf januari met 3,33 procent. 

Dat zegt Marc Moens, voorzitter van BVAS (Belgische Vereniging van Artsensyndicaten), na afloop van een bijeenkomst van de nationale commissie artsen-ziekenfondsen (medicomut) deze avond. 

De remgelden stijgen grosso modo evenredig mee, zodat de kosten voor de patiënt uiteindelijk nagenoeg gelijk blijven.

Voor 2019 is een budget voorhanden van 131,8 miljoen euro om de erelonen van artsen te indexeren. Het gaat om een indexering van 1,45 procent op een totaalbudget van 8,4 miljard euro.

Slechts enkele eurocenten

Volgens BVAS-voorzitter Moens is beslist om de honoraria voor de klassieke consultaties met 3,3 procent te laten stijgen van 25,4 tot 26,3 euro in 2019. Omdat het remgeld evenredig stijgt, zal de patiënt daar niets van voelen. Een huisbezoek wordt 1,25 euro duurder tot 38,9 euro. Hier wordt de stijging niet volledig gecompenseerd door het ziekenfonds, maar Moens zegt dat dit de patiënt slechts enkele eurocenten zal kosten. De honoraria voor een gewoon GMD tot slot stijgen van 30 naar 31 euro, voor chronische patiënten wordt dit 56,8 in plaats van 55 euro. Ook hier stijgt het remgeld 3,3 procent mee en merkt de patiënt dus niets.

Voor de chirurgen komt er geen indexering in 2019. Hetzelfde geldt voor een stuk voor technische prestaties, klinkt het. Voor andere prestaties geldt dan weer een indexering van 1,45 procent.

Indexbudget

BVAS is tevreden dat artsen en ziekenfondsen een akkoord bereikten over de verdeling van het indexbudget. Dat intellectuele prestaties meer geïndexeerd worden dan technische komt “tegemoet aan onze verwachtingen”. Moens is verheugd dat de verschillen binnen de beroepsgroep zo “iets kleiner” worden.

“Het doktersbezoek zal voor de patiënt quasi evenveel kosten als voordien. Dat is belangrijk”, benadrukt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). “De artsen hebben er ook zelf voor gekozen om dokters die rechtsreeks contact hebben met de patiënten correcter te vergoeden in verhouding tot hun collega’s die technische prestaties verrichten zoals bijvoorbeeld een radioloog. Een goed contact met de patiënt is immers ook belangrijk en draagt zeker bij tot het genezingsproces. Ik ben verheugd dat dit ook opgewaardeerd wordt.”
36 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kristien Brosens

  En wat met de logopedisten. De vraag blijft stijgen met wachtlijsten tot gevolg. Zij maken lange dagen. Hangen vast aan lage tarieven. Veel administratieve taken voor de ziekenfondsen. Verslagen schrijven. Vele kinderen krijgen de hulp die ze hard nodig hebben. Maar de logopedisten doen dit bijna voor niets met volle overgave misschien mag er ook eens aan hen gedacht worden.

 • Davy Addiers

  Vergelijking met kinesisten slaat werkelijk nergens op. Oké,een half uur per patiënt maar niet non stop 30 minuten actief met patiënt bezig. Er is nagenoeg bij elke kinesist meer dan 1 behandelcabine waar elke patiënt een half uur verblijft. Op die manier is er op een uur tijd een behandeling voor 4 patiënten. Evenveel als bij de huisarts waar een kwartier per patiënt wordt uitgetrokken. Dat het ereloon voor een huisarts hoger ligt is meer dan normaal. Remember het aantal jaar studies aub!

 • Thierry Vansweevelt

  Het remgeld neemt toe, dat wordt dus duurder. Niet meer of niet minder. Toch zal ik nog vaker naar de huisarts gaan. Zo zie ik mijn belastinggeld nog eens terug.

 • Vic Smeets

  Jo vandenberghe.... Inderdaad dat klopt. Vooral omdat mijn huisarts werkt van 8 to 21.... Als je sarcastisch wil doen ..... Check dan je feiten. Ong 3 patiënten per uur is 75 euro bruto. Vind jij dat te veel voor die verantwoordelijkheid. En dan nog continu door die dikke overstelpt te worden met regeltjes????

 • Peeters Freddy

  De leden van de ziekenkas zullen wel meer lidgeld moeten betalen en dat voelt iedereen dan wel. De meerkost moet betaald worden.