Dodelijke aandoening die vooral kinderen treft, kreeg zelfs dinosauriërs klein

Op de dwarsdoorsnede van de wervel (rechts) is duidelijk een holte te zien die geassocieerd kan worden met een LCH-tumor.
Tel Aviv University Op de dwarsdoorsnede van de wervel (rechts) is duidelijk een holte te zien die geassocieerd kan worden met een LCH-tumor.
Langerhans celhistiocytose – kortweg LCH – is een zeldzame aandoening die vooral voorkomt bij jonge kinderen en vrijwel alle organen kan aantasten. Kortom, een hardnekkige en soms pijnlijke ziekte die zelfs de dinosauriërs klein kreeg. Dat blijkt uit recent onderzoek waarbij er een LCH-tumor werd teruggevonden in de staart van een dinosaurus.

De gefossiliseerde staart was afkomstig van een dinosaurus die 60 miljoen jaar geleden in het huidige Zuid-Alberta in Canada, ronddoolde. Nadat antropologen twee merkwaardige holtes hadden opgemerkt tussen de wervels van de staart, beslisten ze om die te onderzoeken. “De holtes waren zeer vergelijkbaar met de holtes die geassocieerd worden met LCH-tumoren”, aldus Hila May, antropoloog aan de Tel Aviv University en onderzoeksleider.

Hoe het onderzoeksteam te werk ging? “We hebben de dinosauruswervels gescand, en een 3D-reconstructie gemaakt van de tumor en de bloedvaten die hem voedden”, legt Hila May uit. Uit de resultaten bleek al snel dat de vermoedens van het team klopten: “De micro- en macroanalyses bevestigden dat het werkelijk LCH was. Dit is de eerste keer dat deze ziekte is geïdentificeerd bij een dinosaurus.”

(Lees verder na de foto)

Antropoloog en onderzoeksleider Hila May.
Tel Aviv University Antropoloog en onderzoeksleider Hila May.

Kleine overlevingskans

In het kort is LCH een afweerstoornis waarbij de Langerhans-cellen – die ons lichaam normaal beschermen tegen virussen en bacteriën – gaan woekeren. De gevolgen van de aandoening zijn vergelijkbaar met die van kanker terwijl de voorgeschreven behandeling ook vaak chemo- en radiotherapie is. De aandoening treft vooral jonge kinderen, en hoe jonger het kind, hoe kleiner de overlevingskansen. De dino, van wie de staart afkomstig was, zou eveneens op tamelijk jonge leeftijd gestorven zijn.

Nieuwe behandelingen

“Dit soort onderzoek levert een belangrijke en interessante bijdrage aan de evolutionaire geneeskunde, een relatief nieuw onderzoeksveld dat de ontwikkeling en het gedrag van ziekten doorheen de tijd onderzoekt”, vindt Israel Hershkovitz, antropoloog aan de Tel Aviv University. “We proberen te begrijpen waarom bepaalde ziekten de evolutie overleven, met het oog op het ontwikkelen van nieuwe en effectieve manieren om die ziekten te behandelen.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.