Diëten voor de chemokuur doet tumoren meer krimpen

Borstkankeronderzoek.
Hollandse Hoogte / Flip Franssen Borstkankeronderzoek.
Borstkankerpatiënten die in de dagen voor hun chemokuur een caloriearm dieet volgen, zien hun tumoren meer krimpen dan patiënten die gewoon eten. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek, waarover De Standaard bericht. Het is wel nog te vroeg om te besluiten dat elke patiënt voortaan moet gaan vasten.

Aan de studie namen 130 vrouwen deel die borstkanker in een vroeg stadium hadden. Voor de operatie moesten de patiënten zes tot acht kuren chemotherapie ondergaan, met de bedoeling de tumor al zoveel mogelijk te verkleinen en de ingreep dus minder zwaar te maken. 

De helft van de patiënten werd gevraagd drie dagen voor elke chemokuur en op de dag van de chemokuur te vasten. Het ging om een vleesloos eiwit- en caloriearm dieet – de eerste dag nog 1.200 kilocalorieën, de volgende drie dagen een magere 200 kcal. De andere patiënten, die de controlegroep vormden, mochten eten waar ze zin in hadden.

Bij de diëtende groep bleken de tumoren na afloop van de chemotherapie sterker te zijn gekrompen, afgaand op scanbeelden, dan bij de niet-vastende deelnemers. 

Toch mogen kankerpatiënten nu niet op eigen houtje beginnen vasten, want tekorten aan voeding en vitamines tijdens een stressperiode houden ook risico’s in. En vasten kan ook niet zomaar opgenomen worden in het behandelingstraject. Daarvoor is meer onderzoek nodig.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Ruth Renders

    Onderzoek heeft al langer aangetoond dat een plantaardig voedingspatroon, Westerse aandoeningen zoals kankers, hart-en vaatziektes, diabetes kan afremmen en zelfs terugdringen. Aan gezonde mensen verdient de pharma-industrie echter niets.

  • Natalie Vanhoof

    200 kcal is niet diëten maar uithongeren

  • Natascha Cattoor

    Ik hoop oprecht dat het waar is dat met diëten de tumoren krimpen zodat de operatie minder zwaar zou zijn.Is een echte rotziekte en zoveel mensen die ermee geconfronteerd worden.