De Block wil ook invriezen voortplantingsmateriaal van niet-kankerpatiënten vergoeden

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) bekijkt of ze de terugbetaling van 'oncofreezing' kan uitbreiden naar andere patiënten.
BELGA Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) bekijkt of ze de terugbetaling van 'oncofreezing' kan uitbreiden naar andere patiënten.
De voorbije negen maanden hebben 303 kankerpatiënten eicellen, spermacellen of ander voortplantingsmateriaal laten invriezen en bewaren, zodat ze ook na hun behandeling nog aan kinderen kunnen beginnen. Onder hen ook 30 patiënten die nog geen 16 jaar zijn. Dat blijkt vandaag uit cijfers van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Riziv). 

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) bekijkt of ze de terugbetaling van 'oncofreezing', zoals de techniek heet, kan uitbreiden naar andere patiënten.

Bij oncofreezing wordt er bij de patiënt voortplantingsmateriaal afgenomen, ingevroren en bewaard om het op een later moment te kunnen gebruiken. Het kan gaan over eicellen, spermacellen, testikelweefsel of eierstokweefsel. Dat gebeurt bij patiënten die voor een zware behandeling staan die hun vruchtbaarheid kan aantasten, zoals chemotherapie.

Volledig terugbetaald

Omdat het proces duur is (1.300 tot 3.400 euro), wordt oncofreezing sinds midden april vorig jaar volledig terugbetaald voor kankerpatiënten die voor een zware behandeling staan en voor vrouwen die hun eierstokken preventief laten wegnemen, bijvoorbeeld bij een hoog risico op borst- en/of eierstokkanker. 

De Block trekt voor de maatregel 4 miljoen euro uit per jaar. Omdat er nog budget over is, overweegt de minister de terugbetaling uit te breiden, in de eerste plaats naar vrouwen met een borderline eierstoktumor en naar patiënten die omwille van een zeldzame niet-oncologische bloedziekte een bloedstamceltransplantatie moeten ondergaan. 

"Ongelofelijk zwaar"

"Een kankerdiagnose is ongelooflijk zwaar om dragen. Als je daarbij ook je kinderwens in rook ziet opgaan, word je dubbel getroffen. Door oncofreezing terug te betalen, willen we die extra zorg wegnemen. Patiënten moeten zich voor 100 procent kunnen focussen op hun genezing. Als ze daarna hun kinderwens opnieuw willen opnemen, kan dat nog perfect", stelt de minister van Volksgezondheid.

Tussen midden april en midden januari lieten 303 patiënten voortplantingsmateriaal invriezen: 209 mannen en 94 vrouwen. 
24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jennifer Peeters

  Waarom zouden die mensen geen kinderwens mogen hebben? Ik leef met hen mee en vind dit een goed voorstel. Alleen harteloze mensen zijn hier tegen.

 • Jennifer Peeters

  Niet te geloven dat er zoveel harteloze mensen rondlopen die een ander hun kinderwens niet gunnen. Maar intussen moeten de kinderloze mensen jullie kinderen wel mee onderhouden hé.

 • Jean Paul Peelos

  Belgen in het buitenland betalen volle pot RSZ en krijgen nog geen aspirientje vergoed. Maar de morning after pil voor homosexuelen en de voortplanting van kankerpatienten daar wordt wel aan tegemoet gekomen. Is dit sociaal rechtvaardig en financieel correct?

 • Lia Schuijt

  Een kind krijgen is wat je lichaam toestaat. Als dit dus om wat voor reden niet kan is het te zot voor woorden dit af te dwingen. Is er onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de zaadcellen cq eicellen? Er zijn mensen met zware ziektes die hun medicatie niet vergoed krijgen maar dit gaat wel vergoed worden? Zonder onderzoek???? Te grof voor woorden en dat voor iemand die zegt dokter te zijn. Wij zeggen nee niet van onze centen. Kinderen genoeg, ga nu eerst voor de ouderen zorgen

 • Rita Loos

  Betaal eerst eens de levensnoodzakelijke medicatie terug van zieke patiënten en als er dan nog wat overschiet moogt ge dat spenderen aan foliekes.