De Block wil lagere prijs medicijnen afdwingen door samenwerking met andere Europese landen

Maggie De Block.
Photo News Maggie De Block.
Samen met acht andere landen gaat België de ontwikkeling van nieuwe en dure geneesmiddelen opvolgen. Dat schrijft De Tijd vandaag.

Door innovaties in de farmawereld kunnen almaar meer patiënten worden geholpen, maar vaak gaat het om behandelingen waarvan de kostprijs bijzonder hoog oploopt. Om beter op de hoogte te zijn van de innovaties die op ons afkomen, gaat België met negen andere landen de ontwikkelingen in de farmasector opvolgen. 

De Rijksdienst voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Riziv) doet dat nu al, maar via de samenwerking kan dat veel nauwgezetter gebeuren. Naast de buurlanden Nederland en Luxemburg gaat het over Ierland, Portugal, Zweden, Denemarken, Zwitserland en Noorwegen.

Centrale databank

Via een centrale databank zullen ze alle mogelijke informatie over geneesmiddelen en geneesmiddelen die in ontwikkeling zijn met elkaar delen. "Op die manier kunnen we vanuit het beleid veel beter anticiperen en ook betere prijzen afdwingen voor de sociale zekerheid", zegt minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid De Block (Open Vld).

Via de Europese samenwerking probeert ons land sterker te staan in de onderhandelingen met de farmasector. De onderhandelingen over innovatieve geneesmiddelen verlopen nu in het geheim tussen een farmabedrijf en de overheid van elke lidstaat.
53 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Luc Van Bogaert

  Komt ze nu pas op dat gedacht ? In Nederland is de medicatie stukken goedkoper.

 • Carina Goedertier

  Een dokterstitel niet waardig. De arme patient steeds meer doen betalen om de pharmareuzen schandalig veel te verrijken. Het moet heel veel voor jou en anderen hebben opgebracht want anders zou ik mij, in jouw plaats dan, heel slecht voelen. Schandalig gewoon !

 • Gerry Cle

  Hoog tijd dat de EU een vaste prijs bepaald voor geneesmiddelen zodat ieder land niet apart moet onderhandelen waarbij de 'kleinere' landen steeds aan het kortste eind trekken.

 • Lut Reyskens

  ik ben risicopatient en toch moet ik 100 euro neertellen voor vaccinatie pneumokokken ....

 • marc COENEN

  Maggie het word tijd om die riant betaalde functie op te nemen die voor jou word klaar gehouden voor bewezen diensten bij een farmaceutische industrie en dan ben je weer een team met je assistente (mede oplichter)die je is voorgegaan een tijdje geleden en alles moest regelen dat de cijfers van je riante te verwachten vergoeding (in het geheim) kloppen als je er aan komt. Zielig mens!