De Block geeft huisartsen score op voorschrijfgedrag: "Altijd geweten dat Big Brother over onze schouder meekeek"

Duizenden huisartsen krijgen dit voorjaar een rapport toegestuurd van de ziekteverzekering over hun voorschrijfgedrag. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) hoopt zo waar nodig het voorschrijfgedrag van dokters te kunnen bijsturen.
Photo News Duizenden huisartsen krijgen dit voorjaar een rapport toegestuurd van de ziekteverzekering over hun voorschrijfgedrag. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) hoopt zo waar nodig het voorschrijfgedrag van dokters te kunnen bijsturen.
Duizenden huisartsen krijgen dit voorjaar een rapport toegestuurd van de ziekteverzekering over hun voorschrijfgedrag. Dat schrijven de kranten van Mediahuis vandaag. 

In het rapport staat onder andere of ze meer of minder antidepressiva dan hun collega's voorschrijven. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) hoopt zo, waar nodig, dokters tot inkeer te brengen. In het rapport krijgen zij een score op 45 verschillende indicatoren in vijf domeinen. 

Het gaat om antibiotica, klinische biologie, polymedicatie bij ouderen (te veel medicijnen die tegelijk worden  voorgeschreven en mogelijk elkaars werking afremmen), medische beeldvorming en psychotrope geneesmiddelen zoals antidepressiva. "Specifiek die domeinen waarin nog te veel wordt voorgeschreven", aldus het kabinet-De Block.

Investeringen

Het artsensyndicaat BVAS juicht die maatregel toe. "Als artsen de richtlijnen niet volgen, gaat er geld verloren dat elders in de gezondheidszorg van groot belang kan zijn." Volgens Marc Moens, voorzitter van artsensyndicaat BVAS, houdt de overheid steeds nauwer toezicht. “We hebben altijd geweten dat Big Brother over onze schouder meekeek. Maar vroeger was dat niet meer dan een vaag besef. Dat verandert nu", zegt hij in Het Nieuwsblad. 

Domus Medica, de federatie voor huisartsenkringen, vindt dan weer dat meer kwaliteit gepaard moet gaan met investeringen. “Als de overheid echt bekommerd is om een betere kwaliteit, dan moet ze meer doen dan alleen data verspreiden in de hoop dat die tot besparingen leiden. Meer kwaliteit betekent in veel gevallen ook meer investeren, maar daar gaat het helaas minder vaak over.”

Tegen de zomer moet er ook meer duidelijkheid komen over financiële responsabilisering van dokters die te vaak scans of bloed­onderzoeken voorschrijven. Wie daarin volhardt, ­riskeert in de toekomst een boete of terugvordering.
145 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • robert stijnen

  Mevr Maggy De Block u controleert wel de artsen maar wanneer gaat u eens maatregelen nemen tegen pesten op het werk Mijn directie pest mij al van in 2008 om toch maar op pensioen te gaan (werken tot 65 min ) Zo heb ik asbest moeten verwijderen is mijn bevoegdheid niet mijn arts heeft geen verhaal en dus moet ik ziekteverlof nemen ook de arbeidsgeneesheer kan niets ondernemen en wat zijn nu u reacties Wel ik ga artsen controleren wanneer gaat u deze directies eens controleren ?

 • Dimitri De Clercq

  Het gaat hier over overheidsgeld. Belastingsgeld dus. Mag wat gecontroleerd worden toch ?

 • Gino Denil

  Blijkt nu uit een studie dat er 75% minder griep zou zijn als iedereen met griep gewoon een week thuis zou blijven. Heel wat minder verloren arbeidsdagen. En dan is er nog de besparing bij die griep gevallen waar complicaties optreden. Die huisartsen moeten juist aangemoedigd worden om minstens een week voor te schrijven.

 • Jos Temmerman

  Vorige week naar het ziekenhuis geweest voor klein gesprek van 10 min ivb met de blaas en 90 euro kwijt. Vandaag moest ik terug voor een onderzoek van 20 min en 168 euro kwijt , grote schande , enkel voor vreemdelingen en uitschot aan het OCMW is hier alles gratis en de gewone mag hier voor opdraaien.

 • Lucien Peeters

  Verplicht de specialisten en tandartsen betalingen te aanvaarden via bankcontact in plaats van cash, je begrijpt wel waarom.