De Block: “Gebruik antibiotica enkel als het moet”

Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block
BELGA Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block
Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block herinnert er vandaag aan dat "we nog te lichtzinnig omspringen met antibiotica”. Daarom lanceert de federale overheidsdienst Volksgezondheid morgen opnieuw een campagne. "Antibiotica: gebruik ze goed en enkel als het moet”, klinkt het.

Als er niets verandert, "dreigen infecties die nu perfect te genezen vallen, onbehandelbaar te worden", aldus de minister in een mededeling. "Met deze campagne richten we ons daarom tot zorgverleners én patiënten: antibiotica zijn geen snoepjes!". De campagne loopt gedurende een week op de radio, in de krant ‘Metro’ en ook op diverse websites gerelateerd aan gezondheid.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is bacteriële resistentie tegen antibiotica een van de grootste bedreigingen voor de gezondheid. In Europa stierven in 2015 30 procent meer mensen aan infecties, resistent tegen antibiotica, dan in 2005. 

Het doel van de FOD Volksgezondheid en BAPCOC (Belgische Commissie voor de Coördinatie van het Antibioticabeleid) is het antibioticaverbruik terug te brengen naar zeshonderd voorschriften per duizend inwoners in 2020 en naar vierhonderd in 2025, zodat antibiotica ook in de toekomst werkzaam blijven.
27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marcel Vanalderweireldt

  Hoor de experte praten. Ze heeft al evenveel kaas gegeten van gezondheidszorg als van asielpolitiek. Hoe is die in hemelsnaam in de politiek terecht gekomen ?

 • Hans Schoen

  Niet zeveren he Maggie! 80 procent van antibiotica is in gebruik om dieren die de veeteelt opeengepakt kweken kort in leven te houden. Doen ze dat niet? Dan breekt er de ene na de andere ernstige ziekte uit. Daardoor worden bacterieen meer en meer resistent. Zelfs die organismen zijn slimmer dan wij. Jij betaalt jij bepaalt!

 • Patrick Kelchtermans

  Het zijn vooral de oudere dokters die nogal gemakkelijk antibiotica voorschrijven. Macht der gewoonte zeker? Steekpenningen misschien? En vaak om van het gezaag af te zijn, want alle sensibiliseringscampagnes ten spijt, loopt het nog vol met pipo's die denken dat hun virale infectie, hun kalknagels en hun reuma bestreden moeten worden met antibiotica. Nu, misschien is het nog zo slecht niet, die resistente superbacterie. We zijn met veel te veel, die bacterie kan misschien de planeet redden.

 • Sonia Lockkamper

  dat vind je in de natuur ook wa ne zever berken schors thee zit dat ook zelfs in zuivere honing niet die van groot warenhuizen dhu

 • Jan Verstrepen

  Dat is juist maar het is nog altijd mijn dokter die beslist en haar goedkope ingevoerde namaak medicijnen kan ze zelf gebruiken. Een liberaal nietwaar.