Congolese strijd tegen ebola gehinderd door fake nieuws en politieke manipulatie

Archiefbeeld ter illustratie
EPA Archiefbeeld ter illustratie
De ebola-epidemie raast ondanks (lees: dankzij) de verkiezingsgekte in Congo gewoon verder. Niet het bestrijden van de ziekteverschijnselen vormt de grootste uitdaging voor reddingswerkers, wel de samenzweringstheorieën en politieke manipulatie rondom de ziekte.

Vrijwilligers en gezondheidswerkers leverden de afgelopen maanden ongeziene inspanningen om de ziekte en de symptomen te bestrijden. Ze worden echter gehinderd door politieke bemoeienissen en leugens, onderdeel van de brute verkiezingsstrijd in Congo.

Wantrouwen en leugens
“Ik vertel mijn teams meestal dat ze vechten tegen twee ziektes: ebola en angst”, aldus Carlos Navarro Colorado van UNICEF. Zo bleven de Congolezen lange tijd weg uit de ziekenhuizen, uit schrik voor opgezet spel. Het wantrouwen tegenover de regering van Kabila en de hulpverleners was groot en enkele hardnekkige geruchten gingen de ronde. Zo verkondigde oppositielid Crispin Mbindule Mitono op de nationale radio dat het ebolavirus door de overheid werd verspreid om de inwoners van de Congolese stad Beni uit te roeien. Kort daarop vielen burgers een hulpcentrum aan en braken ze het volledig af.

Bevolking informeren

Nu bundelt UNICEF voor het eerst de krachten met andere instanties om via sociale media, radio-uitzendingen en bijeenkomsten broodnodige informatie over de ziekte aan de bevolking te verschaffen.

Nog een onderdeel van de nieuwe aanpak van UNICEF is meer transparantie omtrent de behandeling. Daarvoor maken ze onder andere gebruik van een Biosecure Emergency Care Unit for Outbreaks (CUBE), een soort van doorzichtig tentje dat het mogelijk maakt voor reddingswerkers om patiënten te behandelen zonder de angstaanjagende beschermende kledij. Ook familieleden kunnen de patiënten gewoon zien tijdens de behandeling.

(Lees verder onder de foto)

REUTERS

Inspanning loont

Het lijkt erop dat de inspanningen van de reddingswerkers stilaan effect hebben. Wanneer er nogmaals foutieve informatie of fake news wordt verspreid, beantwoorden ze dat met snelle en correcte informatie. Voorlopig onderzoek toont immers aan dat dat de beste manier is om de bevolking de valse berichten zo snel mogelijk te doen vergeten.

REUTERSReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.