Complottheorie ontkracht: daarom is het dragen van een mondmasker niet gevaarlijk

Illustration.
Getty Images Illustration.
Een complottheorie die op het internet de ronde doet dat het dragen van een mondmasker gevaarlijk is, klopt niet. Volgens de theorie riskeer je een koolstofdioxidevergiftiging door het masker omdat je je uitgeademde koolstofdioxide of CO2 opnieuw zou inademen. Uit eerder onderzoek is gebleken dat dragen van mondmaskers de kans op verspreiding van Covid-19 aanzienlijk kleiner maakt.

De kans dat je hypercapnie, een teveel aan koolstofdioxide in je bloed, oploopt door het dragen van een beschermend mondmasker is erg klein. “Dit kan niet gebeuren tenzij je een volledig zuurstofafschermend masker draagt en pas dan je eigen uitgeademde lucht opnieuw inademt”, meent professor Keith Neal, hoogleraar epidemiologie van infectieziekten aan de Britse Universiteit van Nottingham, aan BBC.

Koolstofdioxide gaat door je masker

Maar dat zou alvast niet het geval zijn met de chirurgische en stoffen mondmaskers die we nu vooral best dragen tegen de verspreiding van het coronavirus. Koolstofdioxidemoleculen zijn te klein om vastgehouden worden door het materiaal waar mondmaskers uit gemaakt zijn. De moleculen zijn bovendien kleiner dan de druppels die het coronavirus bevatten waar we ons tegen beschermen. De koolstofdioxide die je uitademt, gaat dus gewoon door en rond je masker.

(Lees onder de foto verder)

Illustratiebeeld.
BELGA Illustratiebeeld.

“Er zijn wel gevallen gemeld van gezondheidspersoneel dat hoofdpijn kreeg door het dragen van beschermingsmateriaal. Maar het blijft onwaarschijnlijk dat ze de meer schadelijke en extreme effecten van koolstofdioxidevergiftiging zouden oplopen ”, gaat de professor verder.

Ook geen zuurstoftekort

Het idee dat je minder zuurstof binnenkrijgt door het dragen van een mondkapje, is ook niet correct. Als je de aangeraden maskers correct gebruikt, zouden ze je ademhaling niet verstoren. “Dunne papieren of stoffen maskers zullen niet leiden tot een tekort aan zuurstof. Chirurgen dragen ze urenlang in de operatiezaal en ondervinden ook geen problemen.” 

Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bevestigt dat: “Het langdurig juist dragen van mondmaskers, zorgt niet voor CO2-vergiftiging of een zuurstoftekort. Als je een masker draagt, zorg dan dat het goed past en dat je er normaal door kan ademen. Hergebruik geen wegwerpmondmaskers en vervang het onmiddellijk als het vochtig is.”

Sinds het Verenigd Koninkrijk het dragen van een mondmasker heeft verplicht op het openbaar vervoer, delen mensen er massaal afbeeldingen met misleidende informatie over mondmaskers. Ook bij ons dook de misinformatie op. In mei ging een video in de Verenigde Staten viraal waarin beweerd werd dat het dragen van een masker het coronavirus “zou activeren”. Facebook verwijderde de video nadien.

Ben je op zoek naar een mondmasker? Bekijk hier het aanbod op HLN Shop. 

Lees ook

Mondmaskers verplichten in winkels? Dit is wat de wetenschap zegt over het nut daarvan

Complottheorieën circuleren ook bij ons welig op sociale media: “Denk je nu echt dat wij een potje aan het liegen zijn?”




1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jan Jansen

    Wat en wie zit er achter die mondkapjes lobby? Maanden wordt er niet over maskers gesproken, zelfs niet toen de R factor écht hoog was en nu... nu er bijna geen besmettingen meer zijn wil men het verplichten! Bizar!?