CM stopt met terugbetaling homeopathische geneesmiddelen

Two pharmacist doing medicine checklist at the pharmacy
Getty Images Two pharmacist doing medicine checklist at the pharmacy
De christelijke mutualiteit (CM) herziet haar diensten- en voordelenpakket in Vlaanderen: er komen nieuwe voordelen voor de CM-leden, andere worden geschrapt.  Het ziekenfonds heeft beslist om na vijftien jaar te stoppen met de terugbetaling van homeopathische geneesmiddelen via haar aanvullende verzekering. 

Ziekenfonds CM is bezig met een grote hervorming. In het pakket van diensten en voordelen zijn bij de herziening duidelijke keuzes gemaakt. Dat betekent ook dat CM een aantal zaken niet meer zal aanbieden. Zo zal er vanaf 1 januari geen tegemoetkoming meer voorzien worden voor homeopathische geneesmiddelen. Nog tot eind december betaalt het ziekenfonds homeopathische geneesmiddelen terug met een maximum van 50 euro per jaar. Vanaf januari stopt dat onherroepelijk. 

Het is geen geheim dat Minister van Volksgezondheid Maggie De Block weinig sympathie heeft voor homeopathie en zelf geen voorstander is van de financiering van deze vorm van alternatieve geneeskunde. De minister houdt vast aan aan evidence based methodes.

De socialistische ziekenfonds, de Liberale Mutualiteiten en Partena behouden wel nog hun tussenkomst betreffende homeopathische geneesmiddelen, zo weet Het Nieuwsblad.

Daghospitalisatie en terugbetaalbare vaccins

CM-leden krijgen in ruil anderen voordelen. Leden die geen beroep kunnen doen op een hospitalisatieverzekering krijgen vanaf 1 januari een tegemoetkoming in de verblijfskosten bij opname en daghospitalisatie in een algemeen ziekenhuis. Met dit voordeel wil CM een stukje vangnet bieden aan een kwetsbare doelgroep die geen bescherming heeft tegen onverwachte ziekenhuiskosten. Een andere nieuwigheid is de uitbreiding van de terugbetaalbare vaccins.

Wie met de ziekenwagen naar het ziekenhuis moet voor opname of consultatie kan voortaan aan vaste, voordelige tarieven een beroep doen op kwaliteitsvol vervoer. Ook wie vaak naar het ziekenhuis moet voor nierdialyse of oncologie betaalt daar als CM-lid een laag bedrag voor.

“Grootste gezondheidseffect”

“Wij kiezen voor het grootste gezondheidseffect”, zegt Steven Hermans, directeur Diensten en Verrichtingen van CM. “Daarom blijven wij bijvoorbeeld inzetten op psychotherapie, zorgen we dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen, voorzien we terugbetalingen in oogzorg en logopedie, kunnen onze leden slaaptherapie volgen, zorgen we dat hulpmiddelen uitlenen betaalbaar is en bieden we een oppas bij zieke kinderen aan. Ook het remgeld voor kinderen tot en met zes jaar bij huisartsen of specialisten buiten het ziekenhuis betaalt CM terug.”

Het lidgeld is vanaf volgend jaar ook overal gelijk en bedraagt iets meer dan 7 euro per maand.

 “NIP-test is geen onvervulde nood”

“De NIP-test is al een tijdje geen onvervulde nood meer: minister De Block heeft ervoor gezorgd dat de NIP-test sinds 1 juli 2017 vrijwel volledig wordt terugbetaald aan alle zwangere vrouwen die dat wensen.” Dat laat het kabinet van federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) weten in een reactie op de Socialistische Mutualiteiten.

De woordvoerster van de Socialistische Mutualiteiten zei dat in de toekomst de focus zou komen te liggen op zogeheten “onvervulde noden”. Ze gaf daarbij de NIP-test (een prenatale test om na te gaan of baby’s aangeboren afwijkingen hebben, nvdr) als een voorbeeld aan waarvoor de Socialistische Mutualiteiten liever zou willen investeren dan in andere voordelen die de leden nu genieten. 

“Vrouwen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming in hun gezondheidszorgkosten betalen 0 euro, vrouwen zonder voorkeursregeling betalen maximum 8,68 euro”, laat de woordvoerder van Maggie De Block nog weten in verband met de regeling rond de NIP-test. “België is daarmee het eerste land in Europa dat de diagnostische NIP-test vrijwel kosteloos aanbiedt aan zijn burgers.” 

Bekijk ook:

‘De Block garandeert altijd geneesmiddel’

‘De Block wil richtlijn over duur van ziekteverlof’
68 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Freddy Van Yperzele

  Homeopathie dat zijn kwakzalvers.

 • anna vandenberg

  Homeopathie helpt alleen als je genoeg geduld hebt, maw ook zonder geneesmiddel. Alleen met zilverwater, dat tot de jaren zeventig in de geneeskunde gebruikt werd, werkt beter tegen aften, koortsblazen, snotvallingen en om wondjes te behandelen helpt beter dan de dure geneesmiddelen.

 • Ian Vandenbossche

  CM is dan ook naar eigen zeggen geen ziekenfonds (voor zieken en gehandicapten) meer maar een ‘gezondheidsfonds’ voor gezonde mensen. Ook in hun aanvullende verzekering richt Cm zich vooral op jonge gezonde gezinnen. De verzekeringen die CM aanbiedt zijn enkel betaalbaar door jonge gezonde mensen. Op die manier komt veel geld binnen en weinig buiten. Slim... maar of het solidair is??

 • Jean Timmermans

  Jammer voor de placebo-industrie, een goede zaak voor de mensheid. (zolang er geen wetenschappelijk bewijs is, is het placebo )

 • Nathalie Deschepper

  Ze zouden beter alles eenvoudiger maken... Eergisteren nog op consultatie geweest bij kinderarts... € 173 voor hartonderzoek bij dochter, 2 weken voordien logopediste betaald... € 250. Waarom eerst alkes voorschieten en 2 weken wachten op terugbetaling ?