Brit met super-resistente gonorroe is genezen

Neisseria gonorrhoeae, de bacterie verantwoordelijk voor gonorroe, alias "druiper".
Thinkstock Neisseria gonorrhoeae, de bacterie verantwoordelijk voor gonorroe, alias "druiper".
De Britse man die besmet werd met een "super-resistente" vorm van gonorroe is genezen. Het was het eerste bekende geval wereldwijd. De bacterie die resistent bleek tegen de gebruikelijke combinatie van antibiotica kon dan uiteindelijk toch worden bestreden. 

"We zijn blij te kunnen melden dat het geval van gonorroe met succes werd behandeld", zegt dokter Gwenda Hughes, hoofd van de afdeling voor SOA's van de Britse gezondheidsdienst. Door drie dagen lang intraveneus het antibioticum ertapenem toe te dienen kon de man worden genezen.  

De Brit liep de infectie op in Zuidoost-Azië, een maand voor hij de eerste symptomen merkte, zo stelde zijn medisch rapport. De bacterie die hij opliep was opgewassen tegen de eerstelijnsbehandeling, een combinatie van twee antibiotica: azithromycine en ceftriaxone

Het was volgens de Britse gezondheidsdienst de eerste melding wereldwijd van een infectie met die hoge mate van resistentie voor beide medicijnen. Ondertussen werden in Australië twee gelijkaardige gevallen vastgesteld. De gezondheidsdienst beklemtoont nog eens het belang van veilige seks om dergelijke besmettingen te vermijden.

Ontstekingen

Volgens een schatting van de Wereldgezondheidsorganisatie vorig jaar worden ieder jaar 78 miljoen mensen wereldwijd met gonorroe besmet.

De incubatietijd van de SOA ligt tussen de twee en vijf dagen. De eerste verschijnselen zijn een brandend gevoel tijdens het plassen en pus dat uit de penis of de vagina komt. De ziekte kan zich uiten als ontstekingen van de plasbuis, de baarmoederhals of de anus, naargelang de seksuele activiteit.

Onbehandeld kan de infectie ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder langdurige pijn in de buik en bekkenontsteking, wat kan leiden tot een buitenbaarmoederlijke zwangerschap en onvruchtbaarheid.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • mich lee

    Karel, als je genezen bent kan je niet iemand anders besmette.

  • Karel Delcroix

    Allez die kan terug opnieuw beginnen en anderen besmetten