Bloed geven mag nu ook boven 71 jaar

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) maakt komaf met de leeftijdsbeperking voor bloeddonatie. De maximumleeftijd van 71 jaar valt weg, wat meteen een winst moet opleveren van 8.000 donoren.
ANP XTRA Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) maakt komaf met de leeftijdsbeperking voor bloeddonatie. De maximumleeftijd van 71 jaar valt weg, wat meteen een winst moet opleveren van 8.000 donoren.
Minister Maggie De Block maakt komaf met de leeftijdsbeperking voor bloeddonatie. Tot nu mocht je bloedgever zijn tot je 71ste. Die maximumleeftijd valt nu weg - wat meteen een winst moet opleveren van 8.000 donoren.

In 2011 had de regering de maximumleeftijd al eens opgetrokken van 66 naar 71. Nu gaat ze een stap verder, en heft ze elke leeftijdsbeperking op. Wie ouder is dan 71, mag bloed, plasma of bloedplaatjes blijven doneren, op voorwaarde tenminste dat hij of zij voor 66 jaar al eens bloed heeft gegeven, én op voorwaarde dat de laatste donatie niet langer dan drie jaar geleden is.

"Zo versterken we de bloedvoorraad om levens te redden", zegt minister van Volksgezondheid De Block (Open Vld). De maatregel moet elk jaar 15.000 extra donaties opleveren. In 2017 waren er in totaal 371.209 donaties. Het Rode Kruis kan, ongeacht leeftijd, wél altijd beslissen dat iemand niet geschikt is. "De donorarts van Rode Kruis-Vlaanderen zal oordelen tot wanneer iemand bloed mag en kan geven", legt De Block uit. "De individuele gezondheidstoestand is essentieel om te bepalen of het veilig is."

Met het opheffen van de leeftijdsbeperking volgt België het voorbeeld van het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada. Vanaf het najaar, een exacte datum is er niet, zal de nieuwe regeling in werking treden. 

Lees het hele verhaal in HLN+, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken gratis!

BELGA/AFP13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • mich lee

  Gino Denil, daar trekt het RK zich niets van aan. De molen moet blijven draaien. En vermits er de vele jongere allochtonen geen bloed willen geven moet de oude Vlaming het maar doen.

 • Gino Denil

  Als dat waar is "Er is wetenschappelijk aangetoond met experimenten op muizen dat jong bloed verjongt en oud bloed veroudert", diego gonzalez, dan beschouwen ze dat misschien als een oplossing voor de pensioenproblematiek.

 • Karine Roeland

  Ik weiger ook om ook maar iets gratis te geven. Wij moeten ons bloed, organen enz. gratis geven en ontvangers mogen betalen. We betalen al genoeg belastingen, ziektezorg, taksen....Misschien een idee: laat migranten (eerst serieus controleren op ziektes) bloed etc. doneren als wederdienst voor het leefloon en gratis medische verzorging dat ze ontvangen.

 • Gaston FOUBERT

  Waarom verplicht maken dat je de laatste drie jaar moet bloed hebben gegeven? Je bloed kan toch getest worden en bij goedkeuring gebruikt.

 • rik lagrou

  Benieuwd hoeveel van de nieuwe belgen bloed geven Nu moeten belgen ouder dan x voorraad aanvullen ??? Alles moeten krijgen ook bloed en organen maar zelf doneren mag (wil)niet van?? Indien geen wil geven dan niks willen ontvangen ook weigeren !