Exclusief voor abonnees

Blijven vervallen geneesmiddelen wel werkzaam?

"Een geopend pak melk bewaar je ook geen maanden"

shutterstock
Minstens 500.000 kilo geneesmiddelen wordt jaarlijks in ons land vernietigd — enkel omdat hun houdbaarheidsdatum overschreden is. Maar bewijst de beslissing van het Amerikaanse leger om ‘vervallen’ medicijnen toch te blijven gebruiken niet dat de meeste pillen veel langer houdbaar zijn?

Ook het Amerikaanse leger ontsnapt niet aan besparingen en dus werden onlangs enkele farmocologen ingeschakeld om na te gaan of er enige rek zat op de houdbaarheid van de ‘legerapotheek’. Begrijpelijk: als je die enorme stock aan pijnstillers en andere spierontspanners pakweg elke twee jaar volledig moet vervangen, leidt dat tot een stevig kostenplaatje. Voor het perfecte studiemateriaal zorgde een toevallig ontdekte apothekerskast met daarin acht verschillende medicijnen, die al 28 tot 40 (!) jaar de houdbaarheidsdatum hadden overschreden.

Aspirine

Onder leiding van farmacoloog en toxicoloog Lee Cantrell werden alle veertien actieve stoffen uit deze acht medicijnen telkens drie keer onderzocht. De resultaten bleken hoogst verbazingwekkend.

Van liefst twaalf stoffen bleek na al die jaren nog altijd een concentratie van minstens 90 procent aanwezig — voldoende werkbaar dus. Van het Amerikaanse overheidsorgaan FDA (Food and Drug Administration) moet de onderdrempel aan actieve stoffen in geneesmiddelen altijd minstens 90% bedragen. Bij drie van die stoffen lag de gemeten concentratie zelfs op 110%, of 10% meer dan vermeld op de verpakking. Wat niet betekent dat de actieve stoffen zich al die jaren in dat kastje op eigen kracht vermenigvuldigden, maar wel dat ze destijds al aan 110% in de capsule of ander omhulsel belandden.

Je hebt 21% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • raf peeters

  Zoals de medicatie vandaag is verpakt gaan ze eeuwig mee bij wijze van spreken ,luchtdicht ,vaak ook nog vocht dicht verpakt,wat zou de werking aantasten van een poedertje of pilletje als het zo verpakt is,niets en ook mij heeft een arts verteld dat medicatie niet zomaar zijn werking verliest ,'t is gewoon een kwestie te kunnen blijven produceren en verkopen ,ik in ieder geval heb al vervallen pillen gebruikt en ze werken even goed.

 • jean petermans

  De pharmaindustrie is hier tegelijkertijd uitvoerder en controleur, logisch toch dat er met vervaldata geknoeid wordt.

 • Chris Ulrichts

  Pillen gaan eeuwig mee. Ik weet het van een dokter.

 • Eric De landtsheer

  vervaldatum op verpakkingen is maar een zwaai in het ijle omdat men verplicht is dat erop te zetten. Bedrijven doen maar wat, overheid is content en wij werpen het weg na vervaldag. En dan wordt er met die producten een subeconomie gemaakt waar veel geld in rondgaat.