Exclusief voor abonnees

Beloftevol ‘apenvaccin’ uit Oxford stelt teleur, spotlight zwaait naar Amerikaans bedrijf Moderna

In een laboratorium van Sinovac Biotech in Beijing waar ze op zoek zijn naar een covid-19-vaccin bekijkt een onderzoeker cellen uit de nieren van een aap.
AFP In een laboratorium van Sinovac Biotech in Beijing waar ze op zoek zijn naar een covid-19-vaccin bekijkt een onderzoeker cellen uit de nieren van een aap.
Een bejubeld kandidaat-vaccin tegen corona uit Oxford blijkt bij nader inzien toch niet zo lekker te werken. Maakt het vaccin van het Amerikaanse bedrijf Moderna meer kans? De Volkskrant maakte onderstaand overzicht dat u integraal kan lezen. 

Je hebt 6% van dit artikel gelezen
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Lisette Theunis

  Het hoopvolle vaccin van Moderna is nu ook een flop geworden. Dus zullen we nog meer dan 1jaar moeten wachten op de eerste vaccins.

 • Ellie Dubois

  Hoop doet leven...maar een werkend vaccin tegen volgend jaar? Daar geloof ik niet in, de wetenschap weet nog maar bitter weinig over dit virus. Laat staan dat er dan zo snel een vaccin of geneesmiddel voor gevonden zal worden. En dat voor de ganse wereldbevolking?

 • mertens jean

  Hopelijk zal een vaccin tegen Corona het eerste in Europa gevonden worden, want als de VS eerst is dan is heel de wereld de sigaar, want als de VS eerst is, gegarandeerd moet de rest van de wereld zich blauw betalen om het ook te krijgen.

 • Josée Horemans

  Pfff bij mij is de moed allang in mijn schoenen gezakt, ik hoop er al nimmer op. China heeft ervoor gezorgd dat heel de wereld nimmer zou kunnen leven als ervoor. Zorgeloos en vrij zullen we nooit meer kunnen zijn.

 • Danny Buyse

  De vleermuizen zijn al jaren besmet met covid 19 maar telkens vind hun lichaam daar na een tijd een soort immuniteit op waarop telkens het virus zich weer aanpast en steeds sterker wordt. Maar toch slagen die dieren daar telkens een immuniteit tegen op te bouwen met als resultaat dat dit virus zo sterk is geworden door aanpassing en evolueren aan al die immuniteiten als die dan overspringen op de mens waar het lichaam totaal niet op is voorbereid, het virus geen weerstand heeft en hard toeslaat.