Belgen willen ongeboren kind op veel meer ziektes laten testen

Getty Images
Bijna negen op de tien Belgen zouden willen dat de NIPT-test veel meer genetische ziektes opspoort bij ongeboren kinderen. Dat schrijven Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg vandaag.

Gezondheidsinstituut Sciensano lanceert een groot DNA-debat en wil weten hoe de bevolking tegenover DNA-analyse staat. Sciensano wil de resultaten in maart volgend jaar voorleggen aan de politiek. "Zo kunnen we een maatschappelijk gedragen beleid uitwerken", zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).

Volgens de minister gaat het om “maatschappelijke vraagstukken waar je als minister niet op eigen houtje over kan en mag beslissen”, zegt ze aan Belga. “Via genetische gegevens kunnen we de kwaliteit van zorg nog gevoelig verbeteren, maar het gebruik ervan roept ook veel nieuwe vragen op. (...). De mening van de patiënt, van de burger, is hier cruciaal”, aldus nog De Block.

Eén signaal dat de volgende regering alleszins niet kan negeren: liefst 87 procent van de Belgen wil dat de NIPT-test naar veel meer ziektes speurt dan nu het geval is. Sciensano komt aan dat cijfer na een eerste bevraging bij duizend Belgen.

Het cijfer verbaast professor genetica Gert Matthijs (KU Leuven) niet. "Ongeveer 88 procent van de ouders kiest nu voor de NIPT-test. Mensen gaan dus mee in het verhaal van genetische screenings", zegt hij. Dat blijkt ook uit de vaststelling van Sciensano dat 70 procent van de Belgen al voor de geboorte wil weten hoeveel kans hun toekomstige kinderen hebben op erfelijke ziektes.

"Maar genetische screening legt ook een verpletterende verantwoordelijkheid bij toekomstige ouders", aldus Matthijs. "Wil je bijvoorbeeld bij de geboorte weten dat je kind tegen zijn zestigste of zeventigste 20 procent kans heeft op alzheimer? Daar ben je op zich weinig mee. Bij ernstige ziektes is de situatie duidelijker, maar er zit heel veel in een grijze zone.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.