Belg slaat aan het hamsteren uit vrees voor coronavirus: “Nergens voor nodig”

Supermarkten merken op dat sommige klanten beginnen te hamsteren.
VTM NIEUWS Supermarkten merken op dat sommige klanten beginnen te hamsteren.
Nu het coronavirus dichter bij onze landsgrenzen komt, beginnen mensen ook hier te hamsteren. Supermarkten zien klanten winkelkarren volproppen met niet-bederfbare etenswaren en hygiënische producten. Winkels laten weten dat ze de voorraden voorlopig nog goed kunnen aanvullen, al moeten ze soms wel extra werknemers inzetten om de vraag aan te kunnen.

Vlees en gehaktproducten, “om in de diepvries te steken”, vermoedt Wouter Verhoeven, winkeldirecteur van een Alvo Supermarkt-filiaal. Hij toont aan VTM NIEUWS de producten die nu volop gehamsterd worden. Er zijn vier mensen extra ingezet om de grote vraag te kunnen opvangen. Hier en daar zijn bepaalde producten ook bijna uitverkocht, zoals handzeep. “Sommige klanten zeggen dat ze nu al een voorraad willen inslaan, omdat ze kleine kinderen hebben en willen kunnen thuisblijven en geen risico moeten nemen, als het zover zou zijn”, licht Verhoeven toe.

De verkoop in supermarkten zou met tien procent gestegen zijn. Vooral deegwaren, vlees en hygiënische producten zijn populair. “Je weet nooit”, zegt klant Jacqueline Droogmans, die hamsterende, oudere mensen in haar straat kent en die dat ook zelf niet uitsluit als het coronavirus erg dichtbij zou komen. “Dan moet je binnenblijven, hé, dan kan je niet meer buiten.” Een andere klant, Ghislain Konings, ziet dan weer absoluut geen reden om te hamsteren en spreekt van “pure paniekmakerij”.

Thuisbezorging

Ook online zien supermarkten een stijging. Roel Dekelver, woordvoerder van Delhaize, stelt de laatste week vast dat er tot 40 procent meer bestellingen voor thuisbezorging waren en vermoedt een verband met het coronavirus.

Massaal hamsteren is niet nodig, al zijn de supermarkten wel voorbereid. De meeste producten zijn nog in voorraad, bevestigt ook Hans Cardyn van Comeos, dat alle supermarkten in ons land vertegenwoordigt. “We hebben gemerkt dat sommige klanten tijdens het winkelen extra aankopen hebben gedaan”, zegt Cardyn. “Het gaat inderdaad om handgels, maar ook droge voeding werd vaker gekocht. Ook online waren er meer bestellingen, maar dat heeft nergens geleid tot lege rekken in de supermarkt.”

Zit je nog met vragen? Bekijk de ‘VTM Nieuws’-special zondagavond om 21 uur, onmiddellijk na ‘Blind Getrouwd’ op VTM, VTM GO en HLN.be. Met een invulformulier op HLN.be geven we iedereen de kans om de vragen te stellen waar hij of zij nog mee zit.
58 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Erika Bekaert

  Ik heb zelf een voedingswinkel en zie totaal geen verschil met de periode voor het coronavirus. Ook zeep verkoop ik niet meer dan in andere jaren in dezelfde periode. Doorgaans verkoop ik meer in de zomer door mijn locatie aan de zee. Maar in het artikel gaat het over supermarkten en mijn winkel is een kleine kruidenier in een dorp. Misschien is dat net het verschil? Of is men aan de kust gewoon veel geruster in dit soort situaties?

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Compleet zinloos ! De enige die daar goed bij vaart is de winkel !

 • Evy Cuypers

  Ik heb ook wat extra voorraad, van dingen die we werkelijk gebruiken. Als we in quarantaine moeten, kunnen we verder. Dat andere mensen dat onnozel vinden trek ik mij niet aan.

 • james vroman

  het zou marktverstorend werken dus goede zaak eigenlijk dat hamsteren ..na hoge pieken volgens diepe dalen zei men daarnet op de radio ..en maanden van geen consumptie en grote stocks die onaangeroerd blijven ..beter dan staken .

 • peter colson

  Moet je niet vragen hoe labiel we tegenwoordig zijn geworden. 3000 doden over de hele wereld en bijna iedereen is in paniek aangestuurd door de media die het hun taak vindt om alles te overdrijven. De griep alleen doodt meer dan het corona-virus, maar daar heeft haast niemand angst voor.