Belg bij grootste drinkers van Europa: gemiddeld twintig pinten per week

Alcoholgebruik en overgewicht opvallend in België

iStock
Volgens een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie zijn Belgen stevige drinkers. Ons land staat op de vijfde plaats in Europa op het gebied van alcoholverbruik. Belgen ouder dan vijftien jaar drinken volgens het rapport gemiddeld duizend pinten per jaar. Dat zijn er bijna twintig per week, terwijl de Hoge Gezondheidsraad een limiet van tien glazen per week aanbeveelt.

Gemiddeld drinken we 12,6 liter pure alcohol per jaar. Wanneer we ons alcoholverbruik vergelijken met de andere Europese landen, staan we op de vijfde plaats. Alleen in Litouwen, Estland, Wit-Rusland en Tsjechië drinken ze nog meer.

Hoewel de levensverwachting in het algemeen gestegen is in Europa, is de vooruitgang niet in ieder land even groot. Vooral tabak, alcohol, overgewicht, obesitas en het ontbreken van vaccinaties spelen daarbij een belangrijke rol. Ook zijn er grote verschillen tussen mannen en vrouwen, en tussen de verschillende leeftijdscategorieën, blijkt nog uit het driejaarlijkse Europese gezondheidsrapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). 

81,2 jaar in België

De algemene levensverwachting in de 'Europese regio', die volgens de definitie van de WHO groter is dan de EU, steeg de voorbije vijf jaar. Het gemiddelde ligt meer dan een jaar hoger, en bedraagt nu 77,8 jaar. Maar tussen de verschillende landen zijn er grote verschillen: in Luxemburg bedraagt de gemiddelde levensverwachting 83,1 jaar, in Turkmenistan is dat 70,7.

In België bedraagt de gemiddelde levensverwachting 81,2 jaar (83,5 voor vrouwen en 78,8 voor mannen). In de EU worden de Luxemburgers, de Fransen en de Spanjaarden het oudst, gemiddeld 83 jaar. Het aantal vroegtijdige overlijdens, veroorzaakt door de belangrijkste niet-overdraagbare ziekten, ligt laag in België. Het gaat om 229,4 gevallen op 100.000 personen, tegen 379,6 in de hele regio.

Overgewicht en alcoholverbruik

Het aantal gevallen van obesitas ligt met 22,1 procent in België dan weer iets lager dan het gemiddelde van 23,3 procent. Maar er zijn in ons land wel meer personen dan gemiddeld met overgewicht: 59,5 procent tegenover 58,7 procent. Toch is vooral het alcoholverbruik van de Belgen dat opvalt. 
32 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • william Masson

  Je zou wel een probleem krijgen van die betuttelende zeikerds.

 • Edgard Gielis

  en ik staan al 15.000 pinten achter drink al 15 jaar niets meer met alcohol en voel mij beter met een cola of koffie

 • Gino Denil

  We drinken te veel, eten ongezond, bewegen te weinig, werken te hard en te flexibel, kroppen onze problemen op, zitten massaal aan medicatie en drugs, plegen dubbel zo veel zelfmoord en kloppen volgens deze regering iedereen in levensverwachting.

 • Lorea Del Rio

  Weeral pas derde, dju.

 • Jurgen Van Den Bergh

  Er is ergens ten lande iemand die mijn 12,6 liter alcohol extra moet opdrinken. Sorry daarvoor.