Belg betaalt twee keer zoveel voor zijn gezondheid als Nederlander

photo_news
In 2018 heeft de Belg gemiddeld 1.300 euro aan gezondheidszorg gespendeerd. In geen enkel ander Europees land gaven de burgers zoveel geld aan hun gezondheid uit. Dat blijkt uit een rapport van Eurostat over de uitgaven van de Europese huishoudens, waarover De Standaard bericht.

In onze buurlanden ligt die kost een stuk lager: 640 euro in Nederland, 730 euro in Frankrijk, 1.050 euro in Duitsland. Gezondheidszorg wordt breed ingevuld: van bezoeken aan de huisarts en specialist, tot ziekenhuisopnames, maar evenzeer medicijnen, anticonceptiva en zelfs vitamine- en mineralensupplementen.

De cijfers zijn gebaseerd op de nationale rekeningen, en komen oorspronkelijk van het RIZIV. "Ze kijken enkel naar het remgeld", zegt Kelly Sabbe, analiste bij het Belgische statistische bureau Statbel, aan De Standaard. Het geld dat de burger dus zélf ophoest, buiten de terugbetaling van de ziekteverzekering.

"De eigen bijdrage, het remgeld, ligt op 25 à 28 procent", zegt Lieven Annemans, gezondheidseconoom aan de UGent, in de krant. "Dat is tamelijk hoog. Het is meer dan de meeste mensen denken."

Kunstmatig hoger

Zelden blijft het bij dat remgeld. Vaak komen er nog supplementen bij, zoals de meerprijs die een niet-geconventioneerde arts vraagt, of de supplementen voor een eenpersoonskamer in het ziekenhuis.

Naast het remgeld zitten in die 1.300 euro ook de bedragen vervat die hospitalisatieverzekeringen in naam van een patiënt uitkeren. Iets wat andere landen, met een andere organisatie van hun gezondheidsapparaat, mogelijk niet doen. "Dat maakt het niveau van België in deze cijfers kunstmatig hoger", zegt Sabbe. Maar dan nog is het volgens haar "een feit dat we aan de top van Europa staan, en effectief grote uitgaven hebben".
44 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tom Faes

  En toch wil nva nog meer besparen in de gezondheidszorg . Zo zie je maar .

 • Cyrano de Bergerac

  Je kunt het makkelijk tot een minimum beperken door geen hospitalisatieverzekering te nemen: dan vragen ze minder in het ziekenhuis. Je neemt voor alles het goedkoopste: geen luxe op de kamer, een kamer voor 2 of 3... dan zul je geen supplementen te betalen krijgen. En de verzekering hoeft ook niet te betalen.

 • joannes Roderigas

  natuurlijk het blijkt of België is nog steeds een der beste voor medische zorgen , maar als men elders komt blijkt dit niet zo, men bereikt veel meer in andere landen en na de verkiezingen wil men meer afbouwen, waar staat men dan?

 • anna vandenberg

  Als de Nederlandse ziekteverzekering beslist dat ze uitbehandeld zijn is het gedaan met betalen. leen hanssens, ik kom er ook geregeld tegen in UZ Leuven en ze waarschuwen allemaal voor het Nederlandse systeem zorg dat dit nooit in België ingevoerd wordt.

 • Gino Denil

  Alles in dit land is toch duurder. Een bloedonderzoek bij de dokter. En je kan achteraf nog eens 35 € na betalen.