Baby met open ruggetje geopereerd in baarmoeder

De operatie vond plaats toen de vrouw 27 weken zwanger was.
Getty Images De operatie vond plaats toen de vrouw 27 weken zwanger was.
Chirurgen hebben in het King’s College Hospital in Londen een baby in de baarmoeder geopereerd. Dat meldt BBC vandaag. Het kind had een open ruggetje, een aandoening waarbij de bogen van de wervels niet goed gesloten zijn. De bijzondere operatie, die gebeurde bij een zwangerschapsduur van 27 weken, is goed verlopen volgens de artsen van het ziekenhuis. 

Na een routinescan bij twintig weken kreeg de 29-jarige Sherrie Sharp te horen dat er iets niet in orde was met haar ongeboren baby. De artsen stelden spina bifida, ofwel een open ruggetje, vast bij het kind. Als de aandoening niet tijdig wordt behandeld, kan het open ruggetje leiden tot motorische problemen, blaas-, nier- en darmproblemen en een scheefgroei van de rug. 

Toen Sherrie vernam dat haar kind een ernstige aandoening had aan de rug, dacht ze er naar eigen zeggen geen moment aan om haar zwangerschap vroegtijdig te beëindigen. Voor haar was een operatie van haar ongeboren baby de beste optie, zo vertelt ze aan BBC. “Ik hoopte dat hij op die manier een beter leven zou krijgen”, klinkt het. 

Delicate operatie

Chirurgen maakten drie incisies in de buik van de zwangere vrouw en plaatsten een kleine camera in haar baarmoeder. Tijdens een drie uur durende operatie zetten de artsen het blootgestelde ruggenmerg van het kind op zijn plaats en brachten een verband aan om het ruggenmerg te bedekken. “Het was een zeer delicate operatie waarbij we in de buurt komen van zenuwen”, verduidelijkt Marta Santorum-Perez, kinderarts bij het King’s College Hospital. 

Volgens het medische team verliep de operatie zeer goed. De eerste operatie van een ongeboren kind aan een open ruggetje in Groot-Brittannië vond eind vorig jaar plaats, zo bericht BBC. 

Geboorte

Sherrie liet intussen aan BBC weten dat haar baby, die de naam Jaxson kreeg, zes weken na de operatie - op 20 april - ter wereld kwam. Het kind verblijft momenteel nog op de neonatale afdeling van het Londense ziekenhuis.  “Jaxson beweegt zijn beentjes”, zegt de moeder. “Ik ben ontzettend trots op hem. Hij is een mirakel.”

Spina bifida, de ontwikkelingsstoornis van het ruggenmerg en de wervelkolom, komt gemiddeld bij vier tot vijf kinderen op de tienduizend geboortes voor. 

Sherrie Sharp en haar baby Jaxson, die zes weken na de operatie ter wereld kwam.
Facebook Sherrie Sharp Sherrie Sharp en haar baby Jaxson, die zes weken na de operatie ter wereld kwam.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.