Exclusief voor abonnees

Arts pleit voor minder reanimaties, maar krijgt weerstand: "Een kind niet reanimeren? Leg dat maar eens uit aan de ouders"

Getty
Hulpverleners gaan te snel over tot zinloze reanimatie, betoogt intensivist dr. Patrick Druwé (UZ Gent). Uit zijn onderzoek blijkt dat 74% van de spoedartsen een reanimatie nog zinvol vond bij een overlevingskans van 4,9%. Dokter Jan Stroobants van de beroepsfederatie voor spoedartsen nuanceert: "4,9% is geen 0%. Zeker niet als het over je eigen moeder gaat."

Hoe zinvol is het om iemand te reanimeren wanneer het duidelijk is dat hij of zij zal sterven? Dr. Patrick Druwé van UZ Gent legde voor zijn internationaal onderzoek die vraag voor aan 4.000 artsen, verpleegkundigen en ambulanciers uit 23 verschillende landen. Hij vroeg hen na zo'n ingreep of die volgens hen nog zinvol was geweest, en trekt daaruit de conclusie dat hulpverleners vaak de foute inschatting maken. 

Je hebt 22% van dit artikel gelezen
30 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Karine Roeland

  Wat als reanimeren helpt en de patiënt blijft leven, maar dan als plant? Ik wil liever niet gereanimeerd worden. Wat voor leven hebben de overgebleven familieleden als je iemand gaat bezoeken die door machines in leven gehouden word? Of die je thuis geen seconde alleen kan laten. Niet zelfstandig kan eten, zich wassen, naar het toilet gaan, niet kan spreken... dit kost hopen geld voor niets en veel last voor de familie.

 • Freddy De Vos

  Ik zou alles doen om ervoor te zorgen dat de persoon weer hartslag krijgt. Men moet op zijn minst proberen en de hoop houden voor het slachtoffer te redden! Men is daar voor opgeleid, dus het is hun plicht op de reanimatie te starten indien nodig!

 • Caroline Bex

  Ik wil niet gereanimeerd worden. Ik ben niet bang voor de dood. Met hersenschade door het leven moeten en nooit meer dezelfde zijn, dat is mijn grootste angst!

 • Nicolas Ivanov

  Hij wil zelf voor God spelen. Beangstigend.

 • Jean Pollet

  Zij met "nut " voor de gemeenschap alleen reanimeren ? de arts moet in eer en geweten alles doen om een leven te redden. Dit in regels gieten is " levens gevaarlijk "