Antigifcentrum krijgt 25 oproepen per dag voor vergissingen met geneesmiddelen

ANP XTRA
Het Antigifcentrum kreeg in 2018 ruim 9.300 oproepen binnen over vergissingen met geneesmiddelen, dat zijn er gemiddeld zowat 25 per dag. Meer dan de helft heeft te maken met overdosering. Dat schrijft het magazine 'De Apotheker’.

Geneesmiddelen zijn bij het Antigifcentrum verantwoordelijk voor de helft van de oproepen. Het gaat daarbij onder meer om therapeutische vergissingen: overdosering, gebruik van een verkeerd product, onverwachte nevenwerkingen, verkeerde toedieningswijze, interactie met andere producten, inname van vervallen geneesmiddelen, enz.

Therapeutische vergissingen hebben vaak betrekking op overdosering (4.900 oproepen), opvallend veel bij kinderen. Zo gebeurt het bijvoorbeeld dat ouders elk apart van elkaar tot de conclusie komen dat ze allebei een geneesmiddel aan hun kind hebben gegeven, bijvoorbeeld hoestsiroop of pijnstillers. Of ze gebruiken de verkeerde doseerpipet, niet-geijkte lepels, of ze geven de dosis die voorzien is voor een ouder kind in het gezin aan de jongste.

Hospitalisatie

Ook het toedienen van een verkeerd product komt vaak voor (zowat 2.000 oproepen): door medicatie zonder verpakking te laten rondslingeren wordt een slaapmiddel al eens verward met een antidepressivum, of een middel tegen buikloop. Of druppelflesjes met fysiologisch water worden verwisseld met essentiële oliën.

Therapeutische vergissingen komen zowel bij volwassenen (60 procent) als bij kinderen (40 procent) voor, en voornamelijk 's avonds of 's nachts. Vermoeidheid, onvoldoende verlichting of slecht zicht kunnen een verklaring zijn voor de verwarring tussen gelijkende verpakkingen, zegt 'De Apotheker'.

Bij kinderen gebeurt de blootstelling aan geneesmiddelen vooral per ongeluk. In zowat één op de vijf oproepen voor blootstelling aan geneesmiddelen bij kinderen raden de artsen een hospitalisatie aan.

Oproepen voor blootstelling aan geneesmiddelen bij volwassenen gaan in meer dan één op de vier gevallen over middelen die ingrijpen op het centrale zenuwstelsel: slaapmiddelen, kalmeermiddelen, antidepressiva en antipsychotica. Op de tweede plaats staan pijnstillers.

Tips

Vergissingen met medicijnen gebeuren dagelijks, per ongeluk het verkeerde pilletje slikken of niet de juiste dosis innemen is rap gebeurd. Toch is het beter om zo’n situaties te voorkomen en voorzichtig om te gaan met medicatie. Lieven Zwaenepoel, ondervoorzitter van de Algemene Pharmaceutische Bond, geeft enkele tips hoe je verwarring kan vermijden: 

- Kuis je geneesmiddelenkastje regelmatig uit. Breng de geneesmiddelen die je niet meer gebruikt terug naar je apotheek. 

- Wissel medicijnen niet uit onder elkaar. Al heeft je partner of kind een gelijkaardige klacht, medicatie doorgeven is geen goed idee. Het geneesmiddel kan aangepast zijn op maat van de patiënt en is dus voor een groot stuk persoonlijk.

- Ben je de bijsluiter of de verpakking kwijt en weet je niet goed meer waar het geneesmiddel nu juist voor dient? Vraag dan professionele hulp. Contacteer uw huisarts of huisapotheker. Contactgegevens van een apotheek in je buurt vind je op www.apotheek.be. 

- Kies een huisapotheker, zeker als je chronische medicatie nodig hebt. Die apotheek houdt voor u een persoonlijk medicatieschema bij, dat je mee naar huis kan nemen. Zo heb je een duidelijk overzicht van de medicatie die je gebruikt en op welke manier je die correct inneemt. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.