Amerikaanse studie: “Malariamiddel helpt wel tegen corona”

Illustratiebeeld.
REUTERS Illustratiebeeld.
Het malariamiddel hydroxychloroquine helpt wel tegen het coronavirus. Het medicijn verlaagt bij opgenomen patiënten het risico dat ze aan het virus sterven, meent een team wetenschappers van een gezondheidsorganisatie in Michigan.

De Amerikaanse nieuwszender CNN spreekt over een verrassende studie. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zette een onderzoek naar de werking stop vanwege gebrek aan resultaat. Ook andere studies, onder meer in Nederland, lieten geen positief effect zien bij al besmette personen. Er is zelfs gewaarschuwd voor gevaarlijke bijwerkingen. Onlangs besloot de Amerikaanse overheid nog dat hydroxychloroquine niet meer mag worden toegediend in noodgevallen bij coronabehandelingen.

De deskundigen van Henry Ford Health System onderzochten 2.541 behandelde patiënten. Van de zieken die geen hydroxychloroquine kregen, stierf ruim 26 procent. Van de zieken die wel met het malariamiddel werden behandeld, bezweek 13,5 procent. Het laat zien dat hydroxychloroquine mogelijk nuttig kan zijn als behandeling tegen het coronavirus en onder de juiste omstandigheden mogelijk een redder in de nood, aldus de organisatie.

Het middel was door de Amerikaanse president Trump eerder de hemel in geprezen. Hij zou het zelf hebben gebruikt uit voorzorg.

De Britten maakten eerder deze week bekend onderzoek naar het malariamiddel te willen herstarten. Zij willen uitvissen of hydroxychloroquine corona-infecties kan voorkomen.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • wim Goossens

  Alles is goed voor een Amerikaanse univ om geld te kunnen ronselen ... De univ heeft miljoenen $$ gekregen van het bedrijf achter hydroxychloroquine...

 • Filip Vanlaeken

  Een eerste studie in Frankrijk duidde ook op een positief effect. Men speelt hier wel met mensenlevens, ik verwacht meer en beter van de wetenschap. Of ze weten het niet, dan moeten ze dat maar toegeven. Is het te goedkoop misschien, en willen ze meer graaien met duurdere medicijnen ?

 • Dirk Bogaerts

  wat de bevolking ook niet mocht weten: "Antivirale werking van chloroquine tegen coronavirussen reeds in 2004 ontdekt door virologen KU Leuven". Zoek maar op bij: nieuws.kuleuven.be

 • wim CLAES

  China koopt het al meer dan 6 maand. China gebruikte het voor SARS. Indien het niet nuttig was, denkt er dan iemand dat China daar tijd en geld zouden insteken. De Chinezen behoren tot de top van de industrie. Hun universiteiten ook.dus wees gerust, een middel met zoveel bijwerkingen wordt alleen gekocht als het helpt!