Amerikaanse laborante prikt zichzelf met besmette naald waarna haar vinger opzwelt en zwart wordt

Nadat een 26-jarige laborante in San Diego zichzelf prikte met een naald, had ze zichzelf onbedoeld besmet met het vacciniavirus, een virus dat behoort tot de pokkenvirusfamilie.
Centers for Disease Control and Prevention Nadat een 26-jarige laborante in San Diego zichzelf prikte met een naald, had ze zichzelf onbedoeld besmet met het vacciniavirus, een virus dat behoort tot de pokkenvirusfamilie.
Nadat een 26-jarige laborante in San Diego (VS) zichzelf prikte met een naald, had ze zichzelf onbedoeld besmet met het vacciniavirus, een virus dat behoort tot de pokkenvirusfamilie. Al snel zwol het topje van haar vinger op en werd die roetzwart. Het zou drie maanden duren voordat haar vinger terug genezen was. Dat staat te lezen in het tijdschrift Morbidity and Mortality Weekly Report, gepubliceerd door het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

De laborante was druk in de weer met het prepareren van vaccins tegen het pokkenvirus waar het vacciniavirus voor gebruikt wordt: vaccinia is immers vergelijkbaar met het dodelijke pokkenvirus, alleen is het minder schadelijk én wordt het benut bij de bereiding van vaccins tégen de pokken. 

Alles verliep op een vlotte, geroutineerde manier totdat de vrouw zich prikte met een besmette naald. Vijftien minuten lang heeft ze haar vinger onder het water gehouden, waarna ze op aanraden van haar collega’s toch naar het ziekenhuis trok. Want, al werd het haar aangeboden toen ze pas in het laboratorium begon te werken, de 26-jarige laborante had het vaccin tegen de pokken geweigerd. 

Symptomen

Al snel kreeg de vrouw last van een pijnlijke roodgekleurde blaar op haar vinger. Ze kreeg koorts en haar vinger zwol verder op, enkele typische symptomen die kenmerkend zijn voor het vacciniavirus. 

Omdat haar dokters zich zorgen maakten over de ernst van haar toestand, besloten ze de jonge laborante te behandelen met tecovirimat. Uniek, want het geneesmiddel tecovirimat werd nog maar net goedgekeurd voor gebruik en werd nooit eerder gebruikt.

Reeds 48 uur na haar behandeling begonnen de symptomen van het vacciniavirus af te nemen. De koorts van de vrouw verdween en haar vinger deed al wat minder pijn.

Roetzwart

Wel waren bepaalde delen van het topje van haar vinger zodanig aangetast waardoor het dode weefsel nog voor een roetzwarte kleur zou zorgen. Dat hield drie maanden aan. Op dag 94 (na haar besmetting) kreeg de vinger van de laborante eindelijk terug een normaal kleurtje.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.