Amerikaans coronavaccin vanaf juli getest op 30.000 vrijwilligers

Illustratiefoto.
ANP Illustratiefoto.
Het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna zal vanaf juli een experimenteel vaccin tegen longziekte Covid-19 testen op dertigduizend vrijwilligers. Dat maakte Moderna vandaag bekend. Het gaat om de derde en laatste fase van klinische tests.

Uit de tests, op een groot aantal gezonde mensen, moet blijken of het vaccin efficiënter is dan een placebo tegen de verspreiding van het coronavirus. Moderna werkte het protocol uit met het Amerikaanse Geneesmiddelenagentschap, de FDA. Voor de tests werkt Moderna samen met het Nationaal Gezondheidsinstituut (NIH).

483 miljoen dollar steun

Naast Moderna heeft ook de Universiteit van Oxford al een grootschalige test gelanceerd, op tienduizend vrijwilligers, waarvan het de resultaten in september verwacht. De Amerikaanse regering gaf 483 miljoen dollar (zo’n 424 miljoen euro) steun aan Moderna. Op 18 mei had het bedrijf gecommuniceerd dat het bemoedigende resultaten boekte bij een klein aantal van acht vrijwilligers, in de eerste fase klinische tests.

Fase twee, met zeshonderd vrijwilligers, begon eind mei. De vaccinatie gebeurt in twee dosissen, die met 28 dagen verschil worden toegediend. De helft van de deelnemers krijgt een placebo, op willekeurige basis. Als de dosis die gebruikt wordt bij de tests (100 microgram) efficiënt blijkt, wil Moderna 500 miljoen dosissen per jaar produceren, en “mogelijk tot een miljard”.

De technologie van Moderna, gebaseerd op messenger-RNA, heeft nooit zijn efficiëntie bewezen tegen andere virussen. Doel is om het lichaam de genetische informatie te bezorgen die nodig is om preventief een bescherming tegen het coronavirus te triggeren.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Patricia Hayen

    Tuurlijk zal dat in oktober goedgekeurd worden, of het werkt of niet. Het zijn verkiezingen in Amerika in november en narcist Trump zou niet willen afgaan als een gieter toch? Dan kan hij weer zeggen dat hij zijn bevolking gered heeft, alvast zijn rijke inwoners. De armen zullen weer door de mazen van het net vallen, net zoals overal het geval is.

  • Daan Roos

    Nog nooit iets op de markt gebracht dat werkt maar heeft toch al een beurswaarde van miljarden!