Amerikaans coronavaccin slaat aan: “Mogelijk nog dit jaar op de markt”

In maart van dit jaar werd bij 45 proefpersonen een door Moderna ontwikkeld vaccin tegen corona gezet. Dat vaccin werkt, blijkt nu.
AP In maart van dit jaar werd bij 45 proefpersonen een door Moderna ontwikkeld vaccin tegen corona gezet. Dat vaccin werkt, blijkt nu.
Hoopvol nieuws uit de Verenigde Staten: een experimenteel vaccin van farmaceut Moderna is goed aangeslagen bij 45 proefpersonen. Bij ieder van hen werden antistoffen tegen het coronavirus aangetroffen, zo laat de Amerikaanse multinational weten.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Ook bleven de bijwerkingen beperkt: een handvol proefpersonen kreeg last van hoofdpijn, vermoeidheid en misselijkheid. Het merendeel ondervond helemaal geen klachten. Volgens de farmaceut zorgt het vaccin voor een snelle en sterke reactie tegen het coronavirus.    

Moderna wil nog deze maand starten met een grote proef waaraan zo'n 30.0000 proefpersonen deelnemen. In het gunstigste scenario komt het vaccin nog dit kalenderjaar op de markt, stelt een woordvoerster van het bedrijf: “Het is de bedoeling dat we in ieder geval begin volgend jaar zo’n 300 miljoen doses van vaccin beschikbaar hebben.” 

Resultaten zeer bemoedigend

Zo ver is het echter nog niet: zo is het onder meer onduidelijk hoe lang de immuniteit van het vaccin aanhoudt. Weliswaar hebben alle proefpersonen nu antistoffen tegen corona, het is niet uitgesloten dat de afweer tegen corona na verloop van tijd afneemt. Moderna houdt dat de aankomende maanden in de gaten bij de eerste groep van 45 proefpersonen, aldus de woordvoerster.

Anthony Fauci, directeur van het Nationaal Instituut voor Infectieziekten en adviseur van president Donald Trump, noemt de resultaten van Moderna ‘zeer bemoedigend’. Tegelijkertijd temperde hij op de Amerikaanse televisie enigszins de verwachtingen: “Geen enkel vaccin geeft 100 procent bescherming. Daarnaast kan het zomaar nog eens anderhalf jaren duren voordat iedereen in de Verenigde Staten toegang heeft tot het vaccin.”    

Het experimentele vaccin van de Amerikanen wijkt af van de meeste andere coronavaccins die nu in ontwikkeling zijn. Waar de meeste vaccins het virus nabootsen en een natuurlijke afweerreactie uitlokken, zit in het vaccin van Moderna een genetische code die ervoor zorgt dat cellen de benodigde antistoffen aanmaken. 

Het is de bedoeling dat we in ieder geval begin volgend jaar zo’n 300 miljoen doses van vaccin beschikbaar hebben

Woordvoerster farmaceut Moderna

China test op militairen

Moderna is niet de enige farmaceut die stappen maakt in de zoektocht naar een vaccin. Het verst gevorderd lijkt op dit moment AstraZeneca, dat in samenwerking met de universiteit van Oxford nog dit najaar een vaccin op de markt hoopt de brengen. Momenteel wordt dat vaccin getest in Brazilië en Zuid-Afrika. De Nederlandse regering heeft inmiddels zo’n 300 miljoen doses van dat vaccin besteld.

Ook in China zijn twee farmaceuten - Sinovac en CanSino - inmiddels gestart met het op grote schaal testen van potentiële vaccins. Dat gebeurt onder meer op militairen van het Chinese leger. Net zoals in de Verenigde Staten zijn de eerste resultaten hoopvol en kan, zo stellen de farmaceuten, een vaccin mogelijk rond de jaarwisseling klaar zijn voor gebruik.
48 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Rodrigus

  als de antistoffen niet aanhouden is het over en out, dan zal er geen enkel vaccin werken

 • Eduard Maes

  @Marcel Desmet: ik heb elke jaar een griepvaccin al meer dan 30 jaar en sindsdien nooit griep gehad.

 • Gil Groenewijn

  Stel vooral geen valse hoop. Er is eigenlijk nog niets bewezen ,enkel resultaten waarvan men denkt dat ... En indien er zo snel een vaccin is dat effectief lang of ten minste lang genoeg en met zekerheid werkt , dan is er nog de tijd om het voor iedereen beschikbaar te maken. Vergeet maar dat dit op enkele maanden kan .

 • Wouter Van de Walle

  In Nederland al massaal aangekocht voor wanneer het uitkomt, hopelijk gaat België weer niet wachten tot de rest van de wereld ze al heeft gekregen

 • Lieve Geyter

  Er worden 300 miljoen tegen het eind van het jaar gemaakt, en Nederland besteld ze allemaal? Terwijl ze met 17 miljoen zijn.Ik hoop dat ze ze niet allemaal tegelijk leveren, ze moeten redelijk blijven. Maar test gerust op Nederland ik kan wel wachten. Ik lees ook “Geen enkel vaccin geeft 100 procent bescherming.”