Amerikaans biotechbedrijf start eind deze maand laatste fase klinische studie voor coronavaccin

Een proefpersoon krijgt een vaccin toegediend tijdens de eerste fase van het onderzoek van Moderna.
AP Een proefpersoon krijgt een vaccin toegediend tijdens de eerste fase van het onderzoek van Moderna.
Het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna start op 27 juli de finale fase van de klinische tests voor de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus. Moderna wordt zo het eerste bedrijf dat aankondigt dat die eindfase in zicht is.

Dertigduizend mensen zullen deelnemen aan de finale fase van de studie in de VS. De helft van hen krijgt een dosis van 100 microgram van het vaccin, de anderen een placebo.

Het eerste doel van de studie is om alle symptomen van Covid-19 te voorkomen. De secundaire doelstellingen zijn onder meer de preventie tegen een SARS-CoV-2-infectie. De studie zou op 27 oktober afgelopen moeten zijn.

Na deze derde fase kunnen de regulatoren in principe beslissen om het vaccin al dan niet beschikbaar te maken op de markt.

Wetenschappers waarschuwen wel dat de eerste vaccins die op de markt komen niet automatisch de meest veilige of efficiënte vaccins zullen zijn.

Immuunrespons met milde bijwerkingen

Uit vroege resultaten van de studie, die dinsdag werden gepubliceerd in het New Englad Journal of Medicine, blijkt dat het vaccin van Moderna erin slaagt om een immuunrespons te veroorzaken met milde bijwerkingen. Het is volgens CNN de eerste keer dat resultaten van een studie naar een Amerikaans kandidaat-vaccin in een wetenschappelijk tijdschrift wordt gepubliceerd.

Moderna meldde dinsdag in een persbericht dat het, als alles goed gaat in de toekomstige studies, vanaf 2021 ongeveer 500 miljoen vaccins per jaar zou kunnen afleveren en mogelijk zelfs een miljard dosissen per jaar.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is het kandidaat-vaccin van Moderna een van de 23 mogelijke vaccins die momenteel wereldwijd getest worden. 

Het hoofdkwartier van Moderna in Cambridge, Massachusetts.
REUTERS Het hoofdkwartier van Moderna in Cambridge, Massachusetts.