Al 12 sterfgevallen na gebruik van e-sigaret in VS

Een man rookt een e-sigaret.
REUTERS Een man rookt een e-sigaret.
In de Verenigde Staten zijn nu al zeker twaalf sterfgevallen geregistreerd die terug te voeren zijn op het gebruik van e-sigaretten. Dat meldt de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC (Centers for Disease Control and Prevention) vandaag.

De gezondheidsdienst, die de informatie verkreeg van de deelstaten in het land, schat bovendien dat er alles samen in 805 gevallen sprake is van een "bevestigd en waarschijnlijk" longletsel dat verband houdt met het gebruik van elektronische sigaretten.

In een vorige update van de CDC werd nog melding gemaakt van zes sterfgevallen en 530 verwondingen.

Longziekte

De autoriteiten lanceerden eerder al een waarschuwing aan alle gebruikers van e-sigaretten na een groeiende stroom van berichten over Amerikanen die als gevolg van het 'vapen' of dampen een longziekte ontwikkelen of overlijden. Artsen tasten nog in het duister over de precieze oorzaak. 

In Europa is tot dusver geen gelijkaardige toename van de mysterieuze sterfgevallen bekend. De ziekte- en sterfgevallen lijken zich dus te beperken tot gebruikers van e-sigaretten in de Verenigde Staten.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jacky Desair

  Ik vind een algemeen verbod op roken goed dan zijn we over een 5 tal jaren van al die alende af

 • Rens Vanhelden

  Het gaat niet om E-Sigaretten, het gaat om verboden cartridges afkomstig van de zwarte markt met THC in. Deze zorgen voor een olielaag in de longen waardoor je infecties krijgt.

 • Reggy Vandenbroucke

  Ik ben al 4 jaar gestopt met roken dank zij de e-sigaret. Mijn gezondheid is nog nooit zo goed geweest. Toch raar dat dit enkel een probleem is in Amerika? Doe daar maar eens een onderzoek naar en je zal snel tot de conclusie komen dat het weer enkel om geld gaat en zij die ziek geworden zijn rommel gedampt hebben die niet beschikbaar zo mogen zijn. Het gaat hier enkel om een falend beleid in Amerika waar ze nu de gevolgen van zien.

 • Jeroen Hoeterickx

  Heeft niets met de E-SIGARET te maken maar wel met de gebruikers ervan en hoe ze ermee omgaan. Als je er op eigen houtje brouwsels begint in te kappen met allerhande toevoegsels zoals thc en gigantische hoeveelheden nicotine enzovoort tja dan ligt het niet aan de e-sigaret op zich. Iedereen weet dat het natuurlijk niet gezond is maar wat is dat nog wel tegenwoordig. Ik ben alleszins blij dat ik hierdoor vd gewone stinkstok af ben en niet meer moet gaan buiten staan stinken!

 • Toon Schouteden

  E-sigaretten zijn (zogezegd) ontworpen om het roken af te leren. Blijkbaar ziet de meerderheid van de e-rokers dat anders: voor hen is het een plaatsvervanger en ze roken er gewoon lustig op los. Gevolgen van asbest, teer in sigaretten, overdadig drugsgebruik en dergelijke, komen altijd pas járen later boven water. Ik ben benieuwd wanneer we de eerste probleemgevallen hier tegenkomen.