Aardbeien blijken zes keer giftiger dan ander fruit

Thinkstock
Thinkstock Thinkstock

Vergeleken met ander fruit in de supermarkt zijn aardbeien zes keer giftiger. Dat komt doordat elke aardbei is bespoten met gemiddeld zeven tot acht schadelijke stoffen, zo blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse krant Trouw. 

Voor elk van die stoffen afzonderlijk is een toegestaan maximum, dat niet wordt overschreden. Maar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kijkt - onterecht - niet naar de combinatie van de stoffen, zeggen deskundigen in de krant.

Het gaat onder meer om insecticiden en schimmelbestrijdingsmiddelen, zegt Hans Muilerman van de onderzoeksgroep Pesticide Action Network Europe. Het binnenkrijgen van die stoffen kan volgens hem op lange termijn leiden tot allerlei gezondheidsklachten zoals kanker, obesitas en parkinson, en bij ongeboren kinderen tot hersenschade. De stoffen zitten vooral in aardbeien, maar ook in druiven en nectarines, aldus Muilerman. Hij stelt dat kinderen beter biologisch fruit kunnen eten.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zegt zich te houden aan de wettelijke Europese normen voor al deze stoffen. "We zien geen risico's. Als we die wel zien, dan grijpen we in", meldt een woordvoerder. Hij benadrukt dat de Europese normen voor deze stoffen heel streng zijn.
21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marie-Claire De Bosscher

  alsof bio beter is, wordt ook bespoten, is enkel een etiketje dat het duurder maakt !

 • chantal prez

  Wie koopt nu aardbeien. Die kweek je toch zelf.Als je geen tuin hebt, in speciale aardbeipotten. Onbespoten en geen vergif.

 • Anne Geerts

  Voor wie gelooft dat bio echt beter is, die is er aan voor de moeite!

 • Marco Tersago

  "De Europese normen zijn zeer streng" .. En terecht, me dunkt, het gaat hier wel over voedsel.. Idd de ecologische voetafdruk hebben wij zelf invloed op, neem het fruit van het seizoen..

 • jean-pierre rejek

  Heel veel haarlak ze moeten mooi blinken die aardbeien hé .