Aantal zelfdodingen in Vlaanderen daalt, maar blijft hoog

Beeld ter illustratie.
Thinkstock Beeld ter illustratie.
Het aantal sterftes in Vlaanderen lag de voorbije dertig jaar nooit hoger dan in 2017, maar op vlak van zelfdodingen is niettemin een “hoopvolle daling” te zien. Dat blijkt uit de sterftecijfers die het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid bekendmaakte. Toch blijft Vlaanderen naar West-Europese normen kampen met hoge suïcidecijfers.

De 978 zelfdodingen in 2017 liggen een stukje onder de 1.057 van het jaar voordien. Dat is op zich goed nieuws. Maar omdat jaarlijkse schommelingen niet zo veel zeggen, kijkt professor Gwendolyn Protzky van het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie liever naar de trend op langere termijn. En ook die stemt hoopvol. Ten opzichte van 2000 is de daling groter dan vooropgesteld in de doelstellingen, zowel voor mannen (-27 procent) als voor vrouwen (-26 procent).

De situatie is echter lang niet voor alle leeftijdsgroepen gelijk. Voor de meeste groepen is sprake van “mooie dalingen”, met een indrukwekkende uitschieter bij vrouwen van 35 tot 44 jaar. Bij hen daalde het suïcidecijfer met liefst 52 procent ten opzichte van 2000.

Veel minder goed vergaat het de leeftijdsgroep van 45 tot 60 jaar. Daar liggen de cijfers nog steeds quasi op het niveau van 2000, zowel bij mannen als vrouwen. Het Expertisecentrum Suïcidepreventie is daarom al enkele jaren bezig met een groot onderzoek naar deze groep. “Zijn er andere factoren die spelen? Of bereiken we hen simpelweg niet?”, aldus Protzky, die hoopt in maart met concrete resultaten te kunnen komen.

De professor toont zich alvast tevreden dat suïcidepreventie nadrukkelijk in het Vlaamse regeerakkoord staat. Ze hoopt ook op snel overleg met de nieuwe Vlaamse minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V), al is het nog even wachten op de aanstelling van een raadgever ‘geestelijke gezondheid’. De minister zelf besluit uit de sterftecijfers in elk geval dat “preventie de sleutel blijft, zowel op fysiek als mentaal vlak”.

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan terecht op het gratis nummer van de Zelfmoordlijn, 1813 of op www.zelfmoordlijn1813.be
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tim Peeters

  Enerzijds vindt je nog weinig rust in dit land( nog wel de Ardennen) anderzijds zijn vooral Vlamingen echte kille hardvochtige egoïstische mensen met een enkel doel nl zelfverrijking op rug van hun medeburgers.voor het minste schieten ze uit hun vel snauwen ze hun medemens af. vriendelijkegroet is zeldzaam geworden.allesdraait om show en hun façade.daarachter schuilt veel Ontevredenheid.daarnaast wordt alles volgebouw en slibt alles dicht.dan nog maar van het superdere leven gezwegen.je zou...

 • Gerard ceulemans

  Wordt lid van LAATSTE WIL Nederland

 • Peter Janssens

  We waren toch bij de gelukkigste bevolkingen van Europa?

 • rudy poelmans

  Ze maken er een prioriteit van omdat er 500 verkeersdoden vallen per jaar. Zelfmoord is veel hoger, zeker als je weet dat er bij de verkeersdoden nog een heel deel zelfmoorden bijzitten. Men durft dit niet te melden en maakt ons dan wijs dat de controle over het stuur is verloren. Deze mensen zijn uitgeperst en kunnen het drukke leven in België niet meer aan. Met dank aan CD&V, SPA en VLD.

 • Kris Tyteca

  Zelfmoord groep 45-60, het hoogst. Waarom? Zorg voor kinderen, zorgen van kinderen. Zorg voor kleinkinderen. Zorg voor ouders, zorgen van ouders. Zelf fulltime blijven werken met een lichaam met de eerste ouderdomskwalen. Het is "maar" artrose, reuma, parkinson, MS of een of andere spierziekte... Leren leven met pijn. Ongelukkig zijn is normaal. Vadertje staat helpt daarin flink mee. De levensverwachting stijgt, langer werken. Of....