Aantal ADHD-jongeren dat Rilatine slikt stabiel, maar ze nemen steeds hogere dosis

Vooral het medicijn Rilatine is bekend. Daarnaast is er ook het minder bekende Equasym.
Photo News Vooral het medicijn Rilatine is bekend. Daarnaast is er ook het minder bekende Equasym.
Het aantal jongeren dat medicatie neemt om de hyperactiviteitsstoornis ADHD onder controle te krijgen, blijft stabiel. Meestal gaat het om het medicijn Rilatine. De gemiddelde dosis die ze slikken is de voorbije 10 jaar wel gestegen. Dat schrijft VRT op basis van cijfers die de Socialistische Mutualiteiten verzamelde bij zijn leden.

Het aantal 6- tot 17-jarigen dat ADHD-medicijnen neemt, is volgens die cijfers de voorbije tien jaar relatief stabiel gebleven. Vorig jaar ging het om 1,8% van de Belgische jongeren. Het aantal dosissen is echter op tien jaar tijd met 17% gestegen. 

In 2008 waren het nog 150 dagdosissen per patiënt per jaar, in 2017 waren dat er al 175, meldt VRT. De gemiddelde dosis ligt vandaag voor zowel meisjes als jongens hoger dan tien jaar geleden, en dat geldt voor nagenoeg elke leeftijd. “Veel kinderen nemen langdurig Rilatine”, zegt dokter Bart Demyttenaere van het socialistisch ziekenfonds. “Met de tijd wordt het effect wat minder en dan wordt de dosis opgedreven.”
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • eddy ramboer

  raar ,bepaalde landen wordt dit al jaren niet meer gebruikt ,soms zelfs verboden, bachbloesems , cbd, voeding , etc genoeg werkende alternatieven,ik verlies al heel mijn leven mijn concentratie als het voor mij saai is, dit was in school zo en intss 51 jaar en dit is nog zo. voor mij is dit nooit geen probleem geweest.

 • Wendy Maertens

  Mijn zoontje heeft ernstige ADD en kan zich niet concentreren! Op school verplichten ze mij bijna om hem relatine te laten nemen maar ik sta niet achter die drugs. Ik zocht en vond een alternatief 'bachbloesems' en hij is ermee gered.

 • rik lagrou

  geen geld voor normaal ontbijt Waar 70% van probleem zou minderen Pillenindustrie Die enkel zou erge gevallen ;; korte periode om concentratie !

 • Jan hertogs

  Eens beginnen bij de ouders...

 • Ken Brands

  Adhd is niet alleen Hyperactiviteit. Maar zoveel suikerinname is zeker niet goed. Ik ben nu 29 en ik heb nog steeds problemen met Add.