700.000 Belgen lijden aan permanente longziekte

Getty
Zowat 700.000 Belgen hebben permanent last van longziekte. Dat meldt de Belgian Respiratory Society (BeRS) naar aanleiding van World Chronic Obstructive Pulmonary Disease Day (COPD). Volgens de BeRS is longziekte de vijfde belangrijkste doodsoorzaak in België. Meer dan een derde van de Belgen heeft nog nooit van deze ziekte gehoord. Dat blijkt volgens de BeRS uit een onderzoek door InSites Consulting bij 1.000 Belgen.

"COPD blijft op dit moment ongeneeslijk", zegt professor Wim Janssens, voorzitter van de BeRS. "De schade aan de longen is onomkeerbaar, waardoor mensen met de eerste symptomen vroeg worden gediagnosticeerd en een effectief behandelplan wordt ontwikkeld."

Net als astma is deze ziekte het gevolg van een vernauwing van de luchtwegen. Ademen wordt moeilijker, wat resulteert in chronische vermoeidheid. De symptomen worden in de loop van de tijd alleen maar erger.
De ziekte steekt meestal na 45 jaar de kop op. In 9 gevallen van de 10 is roken de oorzaak. Niet-rokers kunnen ook COPD krijgen, meestal door luchtvervuiling.

BeRS is een wetenschappelijke vereniging van artsen, verpleegkundigen, kinesitherapeuten en wetenschappelijke onderzoekers met interesse in het gebied van longziekten.
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ghijs Elvan

  De farma-industrie is bezig met de ontwikkeling van medicatie om de vordering van deze ziekte te stoppen of deze aandoening volledig te bestrijden. De farmabedrijven hebben al tientallen miljarden geïnvesteerd in deze ziekte.

 • Johan Vervaeck

  Kan er van meespreken. Ik voel bijvoorbeeld dat de voorbije dagen de lucht heel vervuilend moet zijn geweest. Heb al die tijd in mijn bed doorgebracht met pillen, puffers en een minimum aan antibiotica. Indien niet beter, antibiotica vollen bak.

 • René Janssen

  @ Bart Schellens jij moet het dubbele betalen, ikke dit ikke dat, wat een egoist, jij kost te veel aan pensioen, dus betaal netjes mee,

 • René Janssen

  @ Bart Schellens jij moet het dubbele betalen, ikke dit ikke dat, wat een egoist, jij kost te veel aan pensioen, dus betaal netjes mee,

 • Vaneylen Pierre

  Iedereen zal wel iets mankeren, hoe meer onderzoekers, hoe meer ziektes , want ook de onderzoekers moeten hun boterham verdienen. Zal in de toekomst gaan zoals in "Europa" . Daar heeft men voorbereidende vergaderingen op de voorbereidende vergaderingen van de voorbereidende vergadering. Allemaal dik betaald met ons belastingsgeld!