530 Amerikanen ziek door e-sigaret, zeven overleden

AFP
Zeker 530 Amerikanen hebben zich in verschillende ziekenhuizen in de Verenigde Staten gemeld met ernstige longklachten na het roken van elektronische sigaretten, ook wel dampen of vapen genoemd. Al zeker zeven van hen zijn gestorven. 

Artsen tasten nog in het duister over de precieze oorzaak, melden medici. In 38 van de 50 staten zijn gevallen bekend.

“We halen elke steen boven", zei een overheidsfunctionaris. De plotselinge opkomst van longziekten door toedoen van de e-sigaret dwingt gezondheidsfunctionarissen snel actie te ondernemen. Ook is er een explosieve stijging te zien van e-roken onder minderjarigen.

Amerikaanse artsen zeggen dat veel longen van mensen die zich in ziekenhuizen melden na het roken e-sigaretten eruitzien alsof "ze door een ziekte zijn verwoest". De organen zouden eruitzien alsof ze zijn blootgesteld aan een schadelijke chemische stof. Artsen vermoeden dat er de laatste tijd iets is veranderd aan de e-sigaret. Tot voor kort ging het namelijk nog maar om enkele ziektegevallen.

LEES OOK: Omstreden in de VS, bij ons sinds vandaag verkrijgbaar: waarom experts e-sigaret Juul vrezen

LEES OOK: Zesde dode in VS door ernstige longziekte: “Tijd om met vapen te stoppen”

LEES OOK:  Ook vapen zonder nicotine tast hart en bloedvaten aan
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Carlos Simonis

  Van de 328 miljoen inwoners die Amerika telt valt dit reuze mee. Heel wat anders dan 40.000 mensen die aan een overdosis medicijnen jaarlijks sterven. Vooral de verslaving aan zware pijnstillers, daar valt een e-sigaret in het niet. Maar omdat een e-sigaret geen farmaceutisch product is, mag men daarover schrijven. Laat iedereen lekker doen waar hij/zij daar zin in heeft, zolang het een ander niet stoort.

 • Patrick Coen

  In de VS gebruiken velen Juul, elders (nog) niet. Zoek daar eens.

 • Ghislain Geerts

  Waarom alleen in Amerika en niet in Groot-Brittannië en nu opeens waarvan de meerderheid jongeren zijn is het wel de normale e-liquid of is het van de zwarte markt .

 • Mark Van Belleghem

  Iedereen weet dat het ongezond is, de gevolgen moet je dragen als je dat niet snapt.