4,3 procent van de Belgen midden april immuun voor Covid-19

(Illustratiefoto)
Shutterstock (Illustratiefoto)
Midden april had 4,3 procent van de bevolking in België antistoffen tegen het nieuwe coronavirus. Dat blijkt uit onderzoek van Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid. Wie antistoffen heeft opgebouwd, is waarschijnlijk immuun voor het virus.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Sciensano krijgt iedere twee weken zo’n 3.000 bloedstalen toegestuurd van het Rode Kruis Vlaanderen en le Service du sang voor Wallonië en Brussel. In Vlaanderen werden bloedstalen verzameld op 30 maart en op 14 april, en in Wallonië en Brussel tussen 14 en 16 april. De bloedstalen zijn representatief voor de actieve Belgische bevolking. Er werden ondertussen 1.327 stalen getest, meldt Sciensano in een persbericht.

Groepsimmuniteit

Uit de resultaten blijkt dat op 14 april 4,3 procent van de populatie in België antistoffen tegen het coronavirus had. Voor Vlaanderen gaat het om een verdubbeling van de immuniteit in 2 weken tijd: van 2,1 procent in stalen van 30 maart naar 4,1 procent in stalen van 14 april.

Het onderzoek toont aan dat groepsimmuniteit tegen het coronavirus zich “langzaam maar zeker” opbouwt, maar voorlopig wel laag blijft. 
Om van groepsimmuniteit te kunnen spreken, moet minstens de helft van de bevolking antilichamen hebben.

Sciensano merkt op dat het percentage van de bevolking dat intussen antistoffen heeft opgebouwd, waarschijnlijk hoger ligt, omdat enkel bloedstalen zijn getest van mensen die de voorbije weken geen symptomen hebben gehad.

Doordat antilichamen pas twee weken na infectie goed meetbaar zijn in het bloed, weerspiegelen de resultaten de infecties die twee weken voor de bloedafname hebben plaatsgevonden. De bloedstalen van 14 april geven dus infecties weer tot een tiental dagen na de start van de maatregelen. 

De resultaten kunnen een beter beeld geven over hoeveel Belgen vermoedelijk Covid-19 hebben gehad en mogelijk immuun zijn

Isabelle Desombere van Sciensano

Bloeddonoren

“Met deze studie willen we achterhalen hoe groot het deel is van de gezonde bevolking dat besmet is geweest met het coronavirus”, zegt doctor Isabelle Desombere, immunologe bij Sciensano. “De resultaten kunnen, in combinatie met andere epidemiologische gegevens die momenteel geregistreerd worden door Sciensano, een beter beeld geven over hoeveel Belgen vermoedelijk Covid-19 hebben gehad en mogelijk immuun zijn.”

Het onderzoek gebeurt op basis van bloedstalen van donoren verzameld door het Rode Kruis-Vlaanderen en le Service du Sang. Bloeddonoren zijn een ideale testpopulatie die representatief is voor de algemene bevolking, klinkt het bij het Rode Kruis.

Lees ook:

Nieuwe medicijnen zitten in de koelkast: alle geld naar vaccin (+)

45.000 dagelijkse coronatesten moeten ons mee uit lockdown helpen (+)
16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronny Van de Wal

  Kirsten Hershe: Exact wat ik ook al een tijdje denk.Het is maar een gevoel maar toch heb je soms de indruk dat er meer aan de hand is dan wordt gecommuniceerd.Teveel tegenstrijdigheden.

 • Albert Hendrix

  Dus uit 1327 stalen kunnen ze zien dat er 4,3% van 11,5 miljoen mensen immuun is? Dat is hetzelfde als ge onderweg aan 1000 mensen onderweg zou vragen hoe oud ze zijn en dan gemiddelde leeftijd van de Belg bepaald ,dat is toch voor te lachen,is dat de wetenschap dat kan men toch niet geloven zoiets.

 • Guy Stanbel

  Maar de WHO heeft geen bewijs dat immuniteit bestaat?

 • Michael Verstraeten

  Dit is van de grootse nonsens die ooit op deze website stond. Het volstaat te surfen naar de website van het Rode Kruis om te weten dat wie Covid had NIET aan deze staalname mocht deelnemen! Tenzij je bijna 1,5 maand ervoor besmet was. Maar toen had nog bijna niemand Covid.

 • Gino Denil

  Niet iedereen krijgt antistoffen bij een besmetting. Soms reageert je immuunsysteem er niet zo op en wordt je wel ziek. Die geslaagde bloedplasmatest was toch op een patient die zelf geen antistoffen aanmaakte. Verder blijft het onzeker hoe sterk die veiligheid is tegen een abnormaal snel replicerend virus en hoe lang die blijft duren.