Exclusief voor abonnees

10 vragen en antwoorden over dementie: “Roken, drinken en weinig bewegen verhoogt de kans op de ziekte”

RV
De Wereldgezondheidsorganisatie windt er geen doekjes om: er komt een ware dementie-tsunami op ons af. Vlaanderen telt in 2060 wellicht bijna dubbel zoveel dementerenden als vandaag. “Doel is om de hersenziekte zo snel mogelijk op te sporen én af te remmen”, stelt neurowetenschapper Rosa Rademakers (Universiteit Antwerpen), die er jarenlang onderzoek naar voerde in de VS. De ziekte start al 20 jaar eerder in je brein. 

Je hebt 5% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels op HLN.be en in de app
 • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Freddy Madou

  Alles heeft te maken welke genen je hebt dat is de basis.

 • Jeanine Ruiter

  Er is in de US (Vanderblit university) een grootschalig onderzoek gedaan. Een groep Alzheimer patiënten waarvan de helft nicotine kreeg toegediend en de andere helft niet. Uitslag; zij die nicotine kregen hadden minder klachten. Dit geldt ook voor Parkinson patiënten waarbij hetzelfde onderzoek is gedaan.

 • Maarten Debacker

  Wie zegt dat onze voeding en technologieafhankelijkheid er niet voor iets tussen zitten? Zovele ziekten zijn in ijltempo bijgekomen of geprolifereerd de laatste 4 decennia en er zijn slechts twee wezenlijke veranderingen in de maatschappij: alomtegenwoordige technologie (schermen en stralen) en massavoeding met troep erin.

 • Polutnik Ronald

  Er zijn ook meer en meer mensen op de wereld tegenover vroeger , dan is er ook meer dementie. En niet alleen bij oudere mensen maar ook bij jongeren met jongdementie

 • Carin Desmet

  Heeft niks met roken of drinken te maken ken er die nooit hebben gerookt of gedronken en dementie zijn of gestorven kanker... zit in gen of zit er niet...