Exclusief voor abonnees

1 op de 10 Belgen slikt zware pijnstillers: stevenen we af op een eigen opiatencrisis?

AP
Het gebruik van opioïden, of morfine-achtige pijnstillers, neemt in ons land steeds meer toe. Ruim 1 miljoen Belgen kreeg in 2018 een voorschrift voor tramadol, een zware pijnstiller. Zo’n 80.000 landgenoten kochten een dosis van het nog sterkere oxycodon. In totaal werden de zware pijnstillers zo’n 1,12 miljoen keer voorgeschreven, dat blijkt uit de cijfers van het Riziv.

Je hebt 8% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels op HLN.be en in de app
 • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • raf peeters

  Dank Elvis Forfana ,blijkbaar is je niet bewust dat dit ten koste gaat van mensen die ze daadwerkelijk nodig hebben.Verkwisten is niet zo'n goede zaak,maakt alleen duurder

 • Elvis Fofana

  Het is niet omdat ze verkocht worden dat ze genomen worden. Ik heb ze in huis voor als het me te veel wordt. Maar ik gooi er meer weg omdat ze verlopen zijn dan dat ik er effectief inneem.

 • Sven Bonne

  Ik zelf heb op mijn 11 jarige leeftijd een ongeluk gehad waardoor ik een constante pijn heb aan de rug, pas op men derstigste ben ik begonnen met pijn stillers te nemen, dus om te zeggen dat pijn bij het leven hoort @danielle duym, is er toch over. Dan hoop ik dat jij nooit zoiets tegenkomt. Het zijn deze pijn stillers die me nog kwalitatief leven geven, en gemakkelijk voorschrijven doen ze echt niet hoor. (En ja ik ben aan het werk en hoop dit zo te houden)

 • Eveline Van den Hout

  Pijnstillers dienen om geen pijn meer te lijden. Zij die toch zo tegen pijnstillers zijn hebben heel waarschijnlijk nooit helse pijnen gehad anders zouden ze wel anders piepen.

 • raf peeters

  @Danielle Duyn ,pijn hoort bij leven?.Negatief niemand hoeft pijn te lijden,met heeft de mond vol van kwalitatief leven en oude dag en daar zou je pijn moeten lijden,met alle respect maar vrees dat je nog nooit echt pijn hebt gehad en hoort zeker niet bij 't leven. Mijn vrouw staat krom van de pijn en heeft nul levenskwaliteit zonder deze middelen.