“Vries filet américain in om ernstige ziektes te vermijden”

Een broodje filet americain.
mark neelemans Een broodje filet americain.
Het invriezen van rauwe vleesproducten, vooral filet américain, vóór consumptie, kan volgens het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) jaarlijks honderden ernstige ziektegevallen door toxoplasmose schelen.

Volgens het Nederlandse onderzoeksinstituut valt een zogeheten Toxoplasma-infectie, vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen, te voorkomen wanneer het populaire broodbeleg minimaal 48 uur bij zo’n min 12 graden wordt ingevroren.

De ziekte toxoplasmose ontstaat gebruikelijk door het eten van rauw vlees, vooral filet américain. Voornamelijk bij zwangere vrouwen kan dit leiden tot miskramen, vroeggeboorten en hersen- en oogafwijkingen bij het kind.

Liefst standaard

Uit ons onderzoek blijkt dat het verbeteren van de hygiëne op varkensbedrijven niet leidt tot vermindering van maatschappelijke kosten, maar het rauwe vlees eerst langdurig en tegen de goede temperatuur invriezen wél”, zegt RIVM-zorgonderzoeker Anita Suijkerbuijk. “Dat kan ook thuis.” Het liefst wil Suijkerbuijk dat vleeswarenproducenten hun producten standaard invriezen, voordat ze in de schappen van de supermarkt belanden. Dat gebeurt vaak al met bijvoorbeeld hamburgers. “Ook vanwege andere ziekteverwekkers kunnen zwangere vrouwen beter geen rauw vlees eten.” 

Het onderzoek van het RIVM naar het invriezen van filet américain biedt perspectief op het verminderen van ziekte

Bruno Bruins

Perspectief

“Ik zou het advies van het Voedingscentrum aan zwangere vrouwen om geen rauw vlees te eten altijd ter harte nemen”, stelt de Nederlandse minister Bruno Bruins van Volksgezondheid. “Wat goed is aan dit onderzoek van het RIVM is dat het perspectief biedt op het verminderen van ziekte.” De minister gaat het onderzoek bestuderen.

De Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie (VNV) noemt de zorgen over filet américain ongefundeerd en onnodig. “De huidige berichtgeving is totaal niet onderbouwd door concrete feiten. Er is geen aantoonbaar bewijs dat ziektegevallen linkt aan de consumptie van dit product. Het is ook niet nodig dat de consument dit product voor gebruik zelf nog invriest”, aldus de organisatie. VNV wijst er ook op dat het al sinds jaar en dag bekend is dat er voor bepaalde groepen mensen risico’s kunnen zitten aan de consumptie van onverhitte producten.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • willy van der Wijk

  daarbij wat zal het zijn bij ontdooiing, dan komen er nog meer bacteriën ??????????????

 • Maria Arens

  Alsof we tegenwoordig weten wat er in wat nog zit of kruipt.... Afblijven van vlees.

 • guido vermeyen

  Dat is geweten, maar "gehakt" varkensvlees ..als je geluk hebt zitten er geen wormen of eitjes van wormen erin...ook bij vis, dus koken of doorbakken serveren.

 • mark germanus

  Filet Americain is ALTIJD van rundsvlees gemaakt.

 • dirk billiet

  Varkensbedrijven? Americain? In mijn vakboek en ook wettelijk is Filet Americain nog altijd 100% puur rund ! De rest is goedkope namaak...