'Verpleegkundig specialist' neemt taken over van arts

Thinkstock
Binnenkort lopen er in onze ziekenhuizen, zorgcentra en in de thuiszorg 'verpleegkundig specialisten' rond. Dat zijn geen klassieke verpleegkundigen en ook geen artsen, maar iets ertussenin.

Een verpleegkundig specialist is een verpleegkundige die buitengewoon goed op de hoogte is van een deelgebied van de zorg. Hij houdt zich ook niet alleen bezig met de zorg zelf, maar doet ook aan onderzoek, leidt verpleegkundigen en zorgverleners op en coördineert, coacht en begeleidt.

Verpleegkundig specialisten stellen ook medische handelingen, zoals de opvolging van een opgestarte behandeling en het voorschrijven van onderzoeken en medicatie. Ze zullen dus heel wat taken van artsen kunnen overnemen. De ministerraad heeft een wetsontwerp goedgekeurd van minister van Volksgezondheid Maggie De Block dat het wettelijk kader schetst voor de nieuwe job. (EV/IVDE)
72 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Herman De Wilde

  Uiteindelijk moeten mensen voor de helft van de wedde de taak overnemen van vet betaalde artsen die liever gaan golfen dan met het leed van patiënten inzitten. En dan maar klagen dat ze geen kandidaten vinden in deze sector. Voor NVA en VLD is het duidelijk wie geld heeft krijgt een arts de andere krijgen de goedkope verpleegkundige.

 • Daniel Van Dorpe

  Zijn er dokters te kort ?

 • adam naaktgeboren

  Schoenmaker blijf bij je leest.

 • Thomas Anderson

  Plate besparing de zoveelste met dank aan ons goed beleid de laaste 4 jaar!!

 • Cliff Verhaegen

  In Engeland bestaat het systeem al lang om de artsen te ontlasten van de hoge werkdruk, zie maar in London.