Exclusief voor abonnees

“Superverspreider-evenementen” mogelijk verantwoordelijk voor 80 procent van coronabesmettingen

workout fitness gym
Shutterstock workout fitness gym
Veel infectieziekten verspreiden zich volgens de “20/80"-regel, waarbij de meerderheid van de gevallen veroorzaakt wordt door een beperkt aantal besmette individuen. Dat is onder meer zo bij hiv, de mazelen en ebola, maar ook de coronavirussen MERS en SARS. Wetenschappers vermoeden dat dit nu ook het geval is met Covid-19, zo blijkt uit een nieuwe studie.

Je hebt 9% van dit artikel gelezen
58 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jacques Hillaert

  Ik draag een mondmasker in elke gesloten ruimte ( thuis niet ) Op korte afstand , zelfs 1.5 m is het gemakkelijk om het virus te laten rond zweven, het kan geen kanten op en je bent dan een gewillige prooi

 • mark deleener

  Aan de meeste reacties is te lezen dat men nog steeds niet weet wat het virus is. Geen contact met vrienden,familie. Ik zie mensen auto rijden met handschoenen aan. Daar hebbe ze met gaan winkelen, daarbij hebben ze hun ganse auto besmet. Met dezelfde handschoenen frunikken ze aan een zelfgemaakte mondmasker dat geen enkele bescherming bied. De messten doen nu net alles om het virus te krijgen. Met 10 tallen op de kaai wandelen. Je moet thuis blijven tot er geen besmettingen meer zijn.

 • stef demeur

  Wie heeft al durven aantonen dat de zogezegde lockdownfeestjes voor een massa besmettingen hebben gezorgd? Niemand. Het virus was al in ons land vóór de krokusvakantie, ook de skiërs lagen dus niet aan de basis. Onze ouderen werden opgesloten met het virus erbij, dat is er gebeurd. Vandaar het hoge sterftecijfer in de WZC. De experts wisten het niet en nu nog niet, alleen maar gissen, tweede piek, derde piek, zo was het 100 jaar geleden, Dat weet ik inmiddels ook. We zien het wel.

 • Karel Van Beeck

  Hopelijk heeft men nu veel kunnen bijleren en kan het helpen bij een volgende mogelijke uitbraak,

 • Argus Vercauteren

  Velen vinden de maatregelen onnuttig totdat ze zelf ziek worden, want dan willen ze de best mogelijke behandeling. Het overtreden van de regels kost de belastingbetaler/overheid handenvol geld (mensenlevens, ziekenhuiskosten, sluiting horeca), terwijl bepaalde kosten (contact tracers) vermeden hadden kunnen worden. Maar dan kan men weer zeuren dat het leven duurder is geworden: eigen schuld, dikke bult. Het gezond verstand is bij velen zoek.