"Stel jonge kinderen niet te veel bloot aan blauw ledlicht"

Thinkstock
"Stel jonge kinderen niet te veel bloot aan het blauwe licht van leds wegens het risico op beschadiging van het netvlies", dat schrijft het gezondheidsmagazine Bodytalk in haar novembernummer. Led is de afkorting van light-emitting diode of lichtuitstralende diode.

Het is sinds de jaren '60 bekend dat het spectrum van blauw licht het netvlies kan beschadigen. Leds zijn de belangrijkste kunstmatige bron van blauw licht. Dat ziet er wit uit , omdat het blauwe licht dat leds uitstralen door een gele filter gaat.

Vooral kinderen en mensen die oogaandoeningen zoals macula-degeneratie of glaucoom (gehad) hebben, zijn gevoelig voor de kwalijke gevolgen van blauw licht. "Bij kinderen is de ooglens nog niet helemaal volgroeid en komt 80 procent van het blauwe licht op het netvlies terecht. Eenmaal 20 wordt nog maar 20 procent van dat licht doorgelaten. Het is dus belangrijk bij kinderen het gebruik van toestellen met led, oled of amuled te beperken. Kies zeker geen led voor het nachtlampje. Een gewone gloeilamp of halogeenlamp is een veel betere keuze", aldus professor Edouard Duchateau van het CHU in Luik.

Computerschermen

Leds vind je in lampen, televisies, computerschermen, gsm-schermen, enzovoort. Ook volwassenen passen beter op. "Onderzoek bij ratten toonde onomkeerbare schade aan het netvlies aan als ze gedurende enkele dagen 12 uur per dag aan ledlicht blootgesteld werden in omstandigheden die vergelijkbaar zijn met onze werkomstandigheden op kantoor. Het effect op de mens is nog niet bewezen, maar de twijfel is gezaaid", aldus Duchateau. Meer nog dan gsm's of ledtelevisies vormen computerschermen een probleem. Dat is vooral het geval voor die met een witte pagina want dan is de uitstraling van blauw licht het sterkst.

Bodytalk raadt aan de kleuren van het computerscherm te veranderen en te kiezen voor warme kleuren. Ook de helderheid van het gsm-scherm wordt best aangepast door de nightmodus in te schakelen of voor warme kleuren te kiezen. Houd voorts een flinke afstand tot het televisiescherm, want door de afstand is het blauwe licht minder geconcentreerd.

Tegen de zon dient men zich te beschermen met een zonnebril met aangepaste glazen en goede kwaliteit, want ook het zonlicht is in ruime mate blauw. Wie ledlampen aanschaft moet voor goede kwaliteit kiezen.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Sobek Wessels

    Technologie gaat zo snel dat het de ondergang van de mensheid wordt ! We hebben nog nooit zo kort aan de afgrond gestaan als mensheid en dit met al onze technologie !

  • Piet van Helsing

    ik heb mijn ledlampen weer vervangen door gloeilampen. Veel aangenamer en rustiger licht en de warmte die deze lampen produceren is ook welkom in deze kille wintermaanden.